Usynlig skjold mot skummel stråling

NASA Institute for Advanced Concepts er avdelinga som deler ut penger til sprø ideer som tross alt kan ha en kjerne av fornuft. Nå har de bestemt seg for å støtte et forsøk på å lage et kraftskjold mot stråling i rommet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Framtidas romfarere har et problem. Det meste av rommet utenfor jordas beskyttende magnetfelt blir stadig pepret av skadelig stråling fra sola og supernovaeksplosjoner. Dermed blir det mildest talt utrygt å holde til på romskip og månebaser.

Her nede på kloden løser vi som oftest strålingsproblemer ved fysiske sperrer, som tjukke lag med betong eller bly. Men det blir en smule upraktisk å skipe blyarmerte betongbygg til framtidige månebaser. Så hva er det som er lett, sammenleggbart og svært strålingssikkert?

Et elektrisk felt.

Avstøter hverandre

Ideen er for så vidt ikke så revolusjonerende, skriver Science@NASA. Det meste av strålingen i rommet er laget av ørsmå partikler med positiv eller negativ elektrisk ladning.

Et elektrisk felt har også positiv eller negativ ladning. Slike felt dukker opp der det finnes elektriske ladninger, og med høy nok spenning kan vi lage et superkraftig elektrisk felt. Og her kommer trikset:

Elektriske ladninger av samme sort, avstøter hverandre. Dermed vil et sterkt negativt elektrisk felt i rommet sope unna da negative partiklene. Et positivt felt blåser bort positive partikler. Dermed er det altså bare å lage slike felt rundt romstasjonen, og så skal astronauter og andre skjøre saker være trygge.

Men jobben er nok hakket lettere sagt enn gjort. Ideen ble forkastet allerede på 1950-tallet, fordi alt tydet på at skjoldet måtte ha enorme spenninger og håpløst design. Nå har imidlertid noen luringer fra ASRC Aerospace Corporation ved NASA Kennedy Space Center pønsket ut en ny plan.

Kuler over hodet

En håndfull oppblåsbare stoffkuler med strømledende utside skulle gjøre susen, mener Charles Buhler og John Lane i følge Science@NASA.

Kulene, på omtrent fem meter i diameter, kan pakkes sammen under ferden fra jorda. Vel oppe på månebasen kan utstyret monteres høyt over hodene på astronautene. Så er det bare å koble til strømmen.

Når det sammenlagte stoffet får ladning, vil hvert punkt på duken bli frastøtt av de andre, og snart strutter de fra hverandre, slik at kula spennes ut.

Mange spørsmål

Lager man stor nok ladning på hver av kulene, og plasserer dem riktig, skal de i teorien skape sterke elektriske skjold rundt stasjonen eller fartøyet. For eksempel med et negativt felt langt ute og et positivt felt lenger inne.

Kulene må lades opp med så mye som 100 megavolt eller mer, men det vil gå lite strøm gjennom dem. Dermed trengs det ikke all verdens kraft for å holde sfærene høyspente.

Forskerne er imidlertid ikke helt sikre på hvordan de finurlige skjoldene vil fungere i virkeligheten.

Kan kulene for eksempel kortsluttes av månestøv? Eller skiples av solvinden? Kan ladede partikler bli sittende fast i nettverket av elektriske felt, og stelle i stand skumle strømmer i hodehøyde?

Det må nok mye forskning til før noe sikkert kan sies om det elektriske skjoldet. Men drar du på weekendferie til månen en gang i ei fjern framtid, finnes det altså en viss sannsynlighet for at du kan kalle synene fra vinduene kule på mer enn én måte.

Lenke:

Science@NASA: A Force Field for Astronauts?

Powered by Labrador CMS