Illustrasjonen viser ulike planettypar som er funne med NASAs Keplertelesskop. (Illustrasjon: C. Pulliam & D. Aguilar, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Tre eksoplaneter funnet i samme solsystem

En av dem ligger i den beboelige sonen rundt sin egen stjerne.

De nyoppdagede planetene går i bane rundt stjernen EPIC 201367065, som ligger rundt 150 lysår fra jorden.

Astronomer har funnet tre planeter i bane rundt denne stjernen.  Alle planetene er mellom halvannen og dobbelt så stor som jorda, noe som kanskje gjør dem sammenlignbare med vår egen klode.

Den ytterste av disse nyoppdagede planetene ligger dessuten i den beboelige sonen. Dette er feltet rundt moderstjernen hvor temperaturen på planeten er akkurat passe til at flytende vann kan eksistere, med den riktige atmosfæren. Så langt vi vet, er dette den viktigste forutsetningen for liv som på jorda.

Ukjent sammensetning

Hva planetene er laget av, eller hvordan de ser ut, er fortsatt ukjent. Planetene ble oppdaget av planetjegeren Kepler, som har kikket etter nye eksoplaneter siden 2009.

Nesten 2000 eksoplaneter har blitt funnet de siste årene, men vi vet svært lite om hvordan de ser ut. Disse nyoppdagede planetene kan være store steinplaneter som jorden, eller små gasskjemper, mindre enn for eksempel Neptun i vårt eget solsystem.

Det mest interessante med dette systemet er at det er en god kandidat for videre undersøkelser med andre, større og kraftigere teleskoper.

Hva slags atmosfære?

I studien som beskriver disse nye planetene, trekker forskerne fram en rekke interessante sider ved dette solsystemet.

For det første er det ”bare” 150 lysår fra jorden, og stjernen er relativt lyssterk i forhold til avstanden. Det gjør at solsystemet er lettere å observere, og forskerne mener at man allerede i dag kan finne ut mye om planetene, for eksempel ved hjelp av romteleskopet Hubble.

Med instrumentene til Hubble og andre observatorier, kan man kanskje finne ut hva slags elementer som planetenes atmosfærer består av.

Hvis astronomene finner nitrogen og oksygen, kan det indikere en atmosfære som ligner på jordens. Forskerne håper at den ytterste av de nyoppdagete planetene kanskje kan være en kandidat.

Her er romteleskopet Hubble. Bildet er tatt fra romferga Discovery i 1997. (Foto: NASA)

Hvis atmosfæren viser seg for eksempel å bestå av mye hydrogen og helium, kan det bety at det er en liten gassplanet, som ligner på Jupiter eller Saturn i sammensetning.

Forskere har allerede klart å identifisere 50 eksoplaneter med atmosfære, og noen av disse atmosfærene har også avdekket noen av sine kjemiske byggesteiner, ifølge Wikipedia.

Det er enda ikke funnet noen atmosfærer som ligner på jordens.

James Webb-romteleskopet

Forskerne skriver også at det planlagte James Webb-romteleskopet kommer til å ha gode forutsetninger for å oppdage atmosfærene til eksoplaneter.

James Webb-romteleskopet skal etter planen skytes opp i 2018, og blir Hubbles arvtager. Da kommer det til å bli det kraftigste teleskopet som noen gang har blitt skutt opp i verdensrommet.

Selv om vi har funnet noen tusen eksoplaneter, er det sannsynligvis milliarder av planeter i vår egen galakse. Siden avstandene er så enorme, og planetene er så små og vanskelige å oppdage, er det et ganske begrenset område av Melkeveien vi foreløpig kan lete etter planeter i.

Dette viser rekkevidden til Kepler-teleskopet, og området hvor det er mulig å finne planeter. (Foto: NASA/JPL)

Referanse:

Ian J. M. Crossfield mfl: A NEARBY M STAR WITH THREE TRANSITING SUPER-EARTHS DISCOVERED BY K2. Skal publiseres i Astrophysical Journal.  http://arxiv.org/pdf/1501.03798v1.pdf

Powered by Labrador CMS