President Donald Trump har gitt forsvarsdepartementet Pentagon ordre om å etablere en romstyrke som en sjette forsvarsgren.

(Foto: Erin Scott, Polaris, NTB Scanpix)
President Donald Trump har gitt forsvarsdepartementet Pentagon ordre om å etablere en romstyrke som en sjette forsvarsgren. (Foto: Erin Scott, Polaris, NTB Scanpix)

Mye kritikk mot Trumps
«Space Force»

Flere militærfolk og både republikanere og demokrater skal være mot ideen om en ny del av det amerikanske militæret.

Nyheten om at Donald Trump ville jobbe for å skape en egen del av det amerikanske militæret i verdensrommet sprakk i juni i år.

I utgangspunktet kan dette framkalle ideer om bevæpnede astronauter som kjemper om fjellkjeder på månen, men det er ikke så sci-fi som det høres ut.

Ifølge en rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet fra august, handler det blant annet om å beskytte mot, og kanskje utvikle, våpen som ødelegger eller forstyrrer satellitter hos en potensiell fiende.

For eksempel demonstrerte Kina at de hadde teknologien til å ødelegge en satellitt i bane rundt jorden i 2007 med en rakett, ifølge Bloomberg. Potensialet for å ødelegge fiendtlige spionsatellitter vil kunne gjøre mye skade på informasjonsflyten fra et bestemt sted på jorden, skriver nettstedet. Kommunikasjon og navigasjon er også selvfølgelig helt avhengige av satelitter.

Planen innebærer mange andre romrelaterte tiltak, men hele planen får nå mye kritikk av flere prominente amerikanske politikere og generaler, ifølge nettstedet Politico.

Skeptiske representanter

Politico trekker fram republikanerne Steve Knight, som sitter i Representantenes hus for California, og Mike Coffman, representant fra Colorado.

Nettstedet beskriver et slags opprør mot Trumps plan som ledes av disse republikanerne. De er spesielt viktige i denne sammenhengen, fordi de sitter i komiteen som styrer bevilgninger til og har overoppsyn over forsvarsdepartementet i USA.

Coffman mener det er en dårlig ide, blant annet fordi det betyr å bruke ressurser og utvide militærbyråkratiet med en helt ny del av militæret, uten å nødvendigvis øke kapabiliteten deres på noen måte.

Disse representantene virker også svært usikre på vitsen i å starte en ny del av militæret, når luftforsvaret kan ta disse oppgavene.

Politico refererer også den pensjonerte generalen Robert Kehler, som ledet en av hovedkommandoene i det amerikanske militæret, U.S. Strategic command.

– Noen må få en klar oversikt over hva slags ressurser som egentlig trengs til dette, sier han ifølge nettstedet.

Positiv sjef

Men lederen for det amerikanske luftforsvaret, Heather Wilson, er positiv til en eget «Space Force», ifølge bransjenettstedet Space News.

Hun sier at budsjettforslaget for 2020 kommer til å inkludere et eget romdepartement, og at forslaget er godt.

Det er fortsatt mange detaljer og ansvarsområder som må finnes ut av, og mange politiske avgjørelser som må tas før en ekte «Space Force» kan bli virkelighet.

Powered by Labrador CMS