Annonse
Astronautene på ISS har satt fyr på ulike materialer for å se hvordan de brenner uten tyngdekraft.

Astronauter leker med ild for å gjøre livet på romstasjonen tryggere

Ild oppfører seg nemlig annerledes uten tyngdekraft.

Publisert

Mens vi her nede på jordkloden tente julelys i desember, satte astronautene på den internasjonale romstasjonen også fyr på ting.

Hvorfor? Jo, for å forbedre brannsikkerheten.

Flammer oppfører seg nemlig ikke helt likt uten tyngdekraft.

– Om du leser en hvilken som helst lærebok om forbrenning, ignorerer så å si alle teoriene som er utviklet, effekten av tyngdekraft, sa NASA-forsker Daniel Dietrich i en artikkel på NASAs egne nettsider.

Det var The Guardian som først omtalte eksperimentene. Ifølge den britiske nettavisen har forskerne bak eksperimentet et mål om å kunne forutsi hvordan flammer sprer seg uten tyngdekraft i lukkede omgivelser – som for eksempel i et romfartøy.

I videoen under kan du se bilder av hvordan ild ser ut uten tyngdekraft:

(Video: NASA)

En ildkule som kveles

Når du tenner et stearinlys her nede på jorda, skjer det flere ting. Flammen varmer opp luften rundt seg, noe som gjør den lettere. Tyngdekraften trekker kald, tung luft ned mot flammens base, noe som skyver den varme, lettere luften oppover. Strømmen av kald luft sørger for at flammen får kontinuerlig tilgang til oksygen, mens den stigende luften gir flammen den kjente dråpeformen.

Men uten tyngdekraften, beveger ikke luften seg slik.

Luften rundt flammen blir fortsatt varmere og lettere, men siden det ikke finnes noen kraft som trekker tung, kald luft ned mot flammen, blir ikke den varme luften erstattet. Den blir værende og gjør at det danner seg en slags ildkule.

Flammen vil ikke lenger få tilgang til oksygen på samme måte som her på jorda, og vil til slutt kveles – med mindre det finnes vifter som sirkulerer lufta, slik som hos romstasjonen.

Du kan lese enda mer om hvordan ild oppfører seg uten tyngdekraft i denne artikkelen fra forskning.no.

Slik så det ut når ISS-astronautene satte fyr på ulike materialer.

Skal gi bedre brannsikkerhet

Det er ikke første gang astronautene eksperimenterer med ild på romstasjonen. Dette er et prosjekt som har pågått lenge.

Det som er nytt denne gangen, er de ulike materialene som er blitt brukt i forsøkene.

Astronautene fikk i oppdrag å sette fyr på to typer materialer: Et stoff laget av bomull og glassfiber og tynne plater av akryl. For alles sikkerhet, ble forsøkene gjennomført inne i en lukket boks, inne i en lukket boks.

En vifte sendte luft gjennom boksen, slik at flammen fikk tilgang på oksygen. Ved å endre på luftstrømmen og størrelsen på boksen kunne de se hvor lenge materialet brant under ulike forhold. Ifølge The Guardian har flammen i de 15 forsøkene gjennomført så langt, brent mellom 1 og 22 minutt.

Og dette er forskning som kan være nyttig både for å gjøre romstasjonen så trygg som mulig, men også dersom vi noen gang skal gjennomføre en ny bemannet ferd til månen eller reise helt til Mars. Da kan det være greit å vite hvordan flammer kan spre seg når tyngdekraften er annerledes enn den er på jorden.

– Å bo på månen er et annet miljø fra både romstasjonen og jorda, og flammer vil oppføre seg annerledes der. Det er grunn til å tro at brann kan være farligere på månen enn på jorda, sier en av forskerne bak prosjektet, Paul Ferkul til The Guardian.

Powered by Labrador CMS