Solstorm-mysteriet er løst

Mysteriet rundt solstormer som skaper forstyrrelser på Jorden ser ut til å være løst av en satellitt-trio.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva som er årsaken til de voldsomme solstormene som kan forårsake forstyrrelser her på Jorden, har lenge vært et spørsmål om høna eller egget.

I mange år har de fleste ment at det er en kraftig kompakt energiutløsning som kalles “flares” som har trigget de voldsomme erupsjonene av gass og magnetfelt som stadig slynges ut fra Solen.

Satellitt-trio tar saken

På en konferanse som nylig ble holdt i Maryland, USA, ble det lagt fram resultater som viser det er stikk motsatt.

Samtidige observasjoner fra tre ulike satellitter (SOHO, TRACE og RHESSI) viser for første gang hva som kan være mekanismene bak disse kraftige solstormene som vi ofte merker her på Jorden.

Magnetiske løkker

Satellittene avdekker at vi først ser en erupsjon av gassfylte magnetiske løkker vekk fra Solen. Hastigheten på disse gassskyene kan nå opptil flere millioner km/t. Når disse beveger seg vekk fra Solen, trigger dette en kraftig “flare” (eksplosjon) der enorme mengder UV- og røntgenstråling sendes ut.

Denne kraftige økningen i UV-stråling treffer så Jorden åtte minutter senere, og fører til kraftige forstyrrelser på radiosambandet på Jordens dagside. Ofte faller HF-sambandet helt sammen i flere timer. Både lufttrafikken og de militære er helt avhengige av dette HF-sambandet.

Mange forstyrrelser

Først to-tre dager senere vil selve gassskyen som ble kastet ut fra Solen nå frem til Jorden. Den slår inn i Jordens magnetfelt og fører til en rekke andre effekter som Nordlys, forstyrrelser i navigasjonssystemer, kraftnett og problemer med satellitter.

Les mer…

Illustrasjoner
“Spacecraft trio peeks at secret recipe for stormy solar weather (NASA”http://www.gsfc.nasa.gov/topstory/2003/0617rhessicme.html

Powered by Labrador CMS