Oppskytingen var vellykket, men fredag ettermiddag hadde verken bakkestasjonen i Narvik eller på Svalbard mottatt signaler fra den norske satellitten NCUBE2.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Stasjonen i Narvik har riktignok mottatt et svakt signal, men det har foreløpig ikke latt seg gjøre å verifisere om signalet faktisk stammer fra den norske satellitten, opplyses det på NCUBEs hjemmeside.
Nå hjelper også en rekke radioamatører til i jakten på signaler.
- Får vi kontakt med satellitten, og klarer å opprette kommunikasjonen med den, kan vi fortsette prosjektet som planlagt. Men vi vet ikke hva som har skjedd. Det er mange usikkerhetsmomenter her.
Det sier prosjektleder Marianne Vinje Tantillo ved Norsk Romsenter.
Oppskytingen
Prosjektlederen sier de antar at NCUBE2 er kommet i bane. Men jo lenger tiden går uten noe signal, jo mørkere ser det ut for satellitten, som ble sendt opp i verdensrommet torsdag morgen klokka 08:52 norsk tid.
Og skulle det vise seg at mekanismen som lader opp batteriene ikke fungerer, vil ikke satellitten virke i mer enn et par dager.
Selve oppskytingen fra romfartsbasen i Plesetsk i Russland ble karakterisert som vellykket. NCUBE2 skal ha kommet uproblematisk løs fra den større “modersatellitten” SSETI Express.
Urovekkende stillhet
Men da man ventet de første signalene, inntraff i stedet en urovekkende stillhet. De over 80 studentene fra flere høgskoler og universiteter i Norge som jobbet med satelliten, kan derfor ikke gjøre annet enn å håpe at signalene vil komme.
- Studenter jobber hardt på begge bakkestasjonene. Vi gir ikke opp, og det er aktuelt å lytte etter signaler fra satellitten i flere uker framover, sier Marianne Vinje Tantillo.
Til sammen har studenter fra tolv europeiske land jobbet med egne satellittprosjekter, og det skal foregå oppskytinger av små satellitter også neste år.