- Fin landing, men skuffende feil

Til tross for en foruroligende feil på en drivstofftank underveis, fullførte "Discovery" sin ferd med glans. Romfartsekspert Erik Tandberg var glad da fartøyet landet trygt tirsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det var en stor opplevelse. Det var jo noe usikkerhet knyttet til denne ferden etter Columbia-ulykken, så det var nok mange som trakk et lettelsens sukk da dette gikk bra, sier Tandberg til NTB.

Landingen ble utsatt fire ganger og måtte flyttes til California på USAs vestkyst før den endelig kunne skje, men dette var ingen overraskelse for en av Norges mest erfarne romfartseksperter.

- Utsettelsen var ganske normal på grunn av de strenge kriteriene for landing. Det er spesielle krav til vind, nedbør, skyer og torden, for eksempel skal det ikke være regnbyger eller torden innenfor 55 kilometer fra landingsstedet, sier han.

- Skuffende feil

Tandberg er enig med amerikanske eksperter som beskriver ferden som svært vellykket, og med svært få tekniske feil underveis. Han er likevel skuffet over skadene den eksterne drivstofftanken ble påført under oppskytingen.

- Man har jo arbeidet i to år med å få denne utvendige tanken mer sikker, så det var skuffende at det løsnet en bit igjen. Hadde en bit løsnet litt lenger ned i atmosfæren, og ikke minst, hvis den hadde truffet ferja, så kunne den ha gitt store skader, noe i retning av det som rammet “Columbia”, sier Tandberg.

Tanken rommer over to millioner liter drivstoff, flytende hydrogen og oksygen ved svært lave temperaturer, og den må isoleres som en termos. Derfor er den kledd med skumplast på utsiden, men dette er vanskelig å få festet.

Neste tur

- Derfor oppstår det problemer. Nå skal ekspertene jobbe videre med dette, men hvor lang tid det vil ta, vet vi ikke, sier Tandberg.

Neste planlagte amerikanske romferd er egentlig mellom 22. og 26. september, men Tandberg tror neppe den blir noe av. Han tror likevel det kan bli en ferd til i løpet av 2005.

- Det kan bli i november, ellers blir det antakelig ikke noe før i 2006, sier han. I mellomtiden kan alle romfartsentusiaster glede seg over at venteperioden etter Columbia-ulykken er over.

- Nå har man demonstrert at man kan fly igjen, og det er nok en lettelse både for astronauter og dem som jobber på bakken, sier Tandberg.

(NTB)

Powered by Labrador CMS