Er dette framtida for NASA?

Crowdsourcing og borgerforskere er uttrykk vi kommer til å venne oss til i årene som kommer. Nå er det privatpersoner som lager dugnad for å komme seg opp i rommet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ed Wright i Citizens in Space. (Foto: Henrik Brattli Vold/NRK)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Etter at den amerikanske regjeringen pensjonerte sine romferger, og deretter skrinla sine planer om å dra til Mars, står USA i realiteten uten et program for bemannede romferder for første gang på femti år.

Det er det mange som vil gjøre noe med.

Selv om utfordringene er tallrike, mener minst én høytstående NASA-ingeniør at NASA kan komme til å ta på seg jobben som prosjektleder for private romferder i framtida.

Mange prosjekter sikter seg nå inn på å skape bærekraftige, private løsninger for å komme seg ut i rommet. Under South by Southwest-konferansen i Austin, Texas møtte en rekke av dem fram for å presentere sine ideer for deltakerne.

– Er det mulig å drive crowdsourcing og opensourcing i verdensrommet, og kan det bli like stort som åpen programvare, var det retoriske spørsmålet foredraget ble innledet med.

Crowdsourcing betyr at flere bidrar til å løse en utfordring, mens opensourcing betyr at resultatene blir gjort tilgjengelig for allmenheten. Begge begrepene er helt sentrale i det som blir beskrevet som romfartens nybyggeræra.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS