Podcast: Romfartens gentleman

I over et halvt århundre har han fulgt romfartens oppturer og nedturer for norske tv-seere. I dette lydportrettet forteller Erik Tandberg om sine største opplevelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Erik Tandberg. (Foto: Norsk Romsenter)



Hør Erik Tandberg fortelle om sine møter med romfartslegender og opplevelser i og utenfor tv-studio.

Han har møtt det første menneske i rommet, Jurij Gagarin, og fikk spesielt god kontakt med den mediesky Neil Armstrong, første menneske på månen.

Og hvis han hadde kunnet, ville han gjerne stått på månen og sett jordkloden lavt over ørkensletten.

Laget fjernsynshistorie

Da Armstrong satte sine første fotavtrykk i Stillhetens hav i 1969, laget Tandberg mediehistorie i Norge.

Tidspunktet for månevandringen ble stadig endret, og sendingen ble tøyd ut i de små timer. Norge hadde fått nattsendinger i fjernsynet.

Erik Tandberg under den legendariske direktesendingen som strakk seg utover i de små timer, juli 1969. (Foto: Olaf Hassel)

Selv om Tandberg beholdt slipset korrekt på hele natta, løsnet det mentale slipset etter hvert. Dus-formen ble innført i NRKs sendinger den natten, blir det sagt.


Ville helst vært i Houston

- Til slutt var studio tomt, bortsett fra en kameramann som satt i en lenestol, temmelig utslått. Jeg merket ikke at jeg var trett. Det var jo en historisk natt. Jeg var rørt, forteller Erik Tandberg.

Hvis han ikke var romfartens norske superkjendis før, ble han det under månenatten.

Og likevel - hvis han kunne valgt, ville han heller vært der det skjedde og fulgt ferden fra kontrollsenteret i Houston enn fra fjernsynsstudio i Oslo.

Har sett triumfer og fiaskoer

Men Tandberg har titt og ofte vært der det skjedde. Han har sett raketter stige mot rommet, og raketter eksplodere.

- Det var den første oppskytningen av den europeiske Ariane-5-raketten som gikk galt, forteller Tandberg.

- Jeg stod ute, og trodde først at flammene var rakettmotoren som renset halsen. Drønnet kom først en god stund etterpå. En av de franske journalistene gråt.

Tandberg har også vært til stede under nervepirrende øyeblikk i Jet Propulsion Laboratory i California når romsonder har passert forbi fjerne planeter, eller landet på dem.

- Folkene i kontrollrommet er ekstremt profesjonelle, men når oppdraget er vellykket, bryter jubelen løs. Og den er ekte. Yrkeskarrierer kan stå på spill i slike tilfelle, forteller Tandberg.



Erik Tandberg blar i gamle album, og forteller om bildene.

Egne opplevelser

Tandberg er nå 81 år, men kommenterer fortsatt romfart for norske medier og holder foredrag.

Han er tilknyttet Norsk romsenter som frittstående konsulent, og det er her jeg møter ham for å gjøre opptak til dette portrettintervjuet.

Tandberg har en utstråling som på sjeldent vis kombinerer hjertelighet og vennlighet med en viss sky personlig tilbakeholdenhet.

Slik sett ligner han på Neil Armstrong, slik flere har beskrevet ham. Kanskje var det derfor de to fikk spesielt god kontakt da Tandberg intervjuet ham under et besøk i Oslo.




Hør langversjonen av intervjuet med Erik Tandberg. Inneholder også kommentarer og meninger om blant annet Mars One, Kinas måneprogram, USA og Sovjets romkappløp og mer.

Lyd- og bildekutt:

Spitfire-lyd, utdrag: Cheeseheadburger, Creative Commons, freesound.org

Musikk under portrett: Deep Space, alaupas, Creative Commons, freesound.org

Oppskytning av romferga STS-130, lydkutt: Pooleside, Creative Commons, freesound.org

Powered by Labrador CMS