Krysser fingrene for MetOp

Meteorologer over hele Europa krysser fingrene, og setter sin lit til at munnhellet alle gode ting er tre også gjelder for værsatellitten MetOp.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I morgen gjøres nemlig det tredje forsøket på å sende den ut i verdensrommet.

Dataene fra denne værsatellitten skal sette blant annet norske meteorologer i stand til å lage sikrere værvarsler.

MetOp har vært klar til oppskyting siden i sommer, men uhell har forsinket ferden. Nå er oppskytingsdatoen satt til tirsdag 17. oktober, opplyser Norsk Romsenter på sin nettside.

Nyttigst for norske meteorologer

Norske meteorologer vil få god bruk for dataene MetOp skal levere. Hittil har fagfolk her i landet benyttet data fra europeiske satellitter med fast posisjon over ekvator.

Norske land- og havområder har dermed hatt dårligere datadekning enn områder lenger sør.

- Norge er antakelig det landet i Europa som vil dra absolutt mest nytte av den nye satellitten, i og med vårt varslingsansvar for blant annet Svalbard og områdene i Barentshavet.

Det sier meteorologidirektør Jens Sunde ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo til romsenterets nettside.

- Serie verdifulle observasjoner

MetOp kommer til å gå i polar bane, og skal passere Nordpolen 14 ganger i døgnet. Dermed vil satellitten gi flere og bedre observasjoner av værsituasjonen i nord.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har bygd satellitten, som etter planen skal skytes opp fra Baikonur i Kasakhstan klokken 18:28 norsk tid tirsdag.

- Selve oppskytingen er den mest kritiske fasen av en satellitts liv. Sojus er en velprøvd bærerakett, og vi satser på at alt går som det skal på tirsdag.

- MetOp er starten på en serie verdifulle observasjoner som skal pågå i minst femten år, sier seksjonssjef Per Erik Skrøvseth ved Norsk Romsenter.

"Værsatellitten MetOp skal gå i polar bane, og vil passere Nordpolen 14 ganger i døgnet. Satellitten kommer til å vil gi flere og bedre observasjoner av værsituasjonen i blant annet Norge."

Les mer:

Norsk Romsenter: Tredje forsøk for MetOp.

ESA: MetOP.

Ingressbilde og forsideingressbilde: ESA - AOES Medialab.

Powered by Labrador CMS