Annonse

(Video: ESA)

Ny satellitt kan gi mer presise værmeldinger

Skal måle vind fra verdensrommet med laserteknologi.

Publisert

Om kort tid kan nordmenn få litt mindre usikkerhet i vær-hverdagen, takket være satellitten Aeolus. Den ble skutt opp av Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA) onsdag kveld.

Når satellitten går i bane 320 kilometer fra jorden, vil den kunne måle vindstyrke over hele verden. Det kan være gode nyheter for deg, meg og alle verdens meteorologer.

– For å lage en god værvarsling må vi ha gode observasjoner av atmosfæren, sier Harald Schyberg, assisterende forskningsdirektør ved Meteorologisk institutt.

Han forklarer at meteorologene er avhengig av datamodeller som simulerer været fremover i tid. Når disse modellene blir matet med bedre og mer nøyaktig informasjon om hva som foregår i atmosfæren vår, kan meteorologene gi bedre svar på hvordan været blir i morgen eller i neste uke.

– Jo bedre vi klarer å kartlegge atmosfæren, desto bedre varsler skal vi kunne lage, sier Schyberg.

Aeolus ble skutt opp med en Vega-rakett i Kourou, Fransk Guyana. (Foto: ESA / CNES / Arianespace)

Har manglet gode vindmålinger

Noe som har begrenset nøyaktigheten på varslene, er mangel på informasjon om vinden oppover i atmosfæren. Det er nettopp dette problemet Aeolus kan løse.

– Til nå har vi vært avhengige av værballonger med måleinstrumenter som slippes på faste tider av døgnet, på forskjellige steder på planeten. Dette krever at du har infrastruktur på plass, forklarer Schyberg.

Det må være menneskehender på bakken som sender opp værballongene. Det gjør det vanskelig å måle vindstyrke over store, tomme havområder og de ubebodde isområdene i Arktis. Men det er nettopp disse stedene vi må se på for å kunne gi gode værvarsel for Norge, Svalbard og resten av nordområdene.

Peprer atmosfæren med laser

Aeolus skal måle vindstyrken ved hjelp av laserteknologi. Ved å pepre de nederste 30 kilometerne av atmosfæren med milliarder av ultrafiolette fotoner femti ganger i sekundet, kan satellitten både måle hvor fort vinden beveger seg og hvor langt unna bakken det blåser.

Satelitten må skyte ut såpass mange fotoner for å sikre seg at noen hundre av dem når tilbake til dens 1,5 meter store måleapparat. For hvert skudd med fotoner, får verdens metereologer et litt mer bedre tak på vinden.

Siden satelitten bruker laserteknologi, eller LIDAR-teknologi (Light Detection And Ranging), vil den ikke kunne trenge gjennom tykke skyer. Det vil gjøre det vanskelig å måle hastigheten på stormer og sykloner.

Skal være i bruk i tre år

Etter planen skal satellitten være i arbeid i tre år. Og hvis den klarer å levere alt den lover, kan det bli flere lignende satellitter i bane rundt jorden i årene som kommer.

– Vi er veldig entusiastiske. Nå håper vi bare at satellitten kommer opp og virker som den skal, sier Schyberg.

Etter flere utsettelser på grunn av sterk vind og flerfoldige målinger ved hjelp av tradisjonelle værballonger, ble Aeolus skutt i bane onsdag kveld.

Saken er oppdatert kl. 10:02, 23. august 2018, med bilder og video av oppskytningen.

Powered by Labrador CMS