Ett år på Mars

I forrige uke feiret NASA ettårsdag for marsoppholdet til de to roverne Spirit og Opportunity. Roverparet har dokumentert at det en gang strømmet flytende vann på overflaten av vår naboplanet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spirit landet på Mars 3. januar i fjor, mens Opportunity satte sine hjul i den røde sanden tre uker seinere, den 24. januar, på den andre siden av planeten.

Begge robotgeologene har gitt oss direkte bevis på at det en gang fløt vann rundt på Den røde planeten. Dette er det mest dramatiske funnet fra roverparet - kanskje var Mars egnet for liv en gang?

Tidsskriftet Science har utropt dette til den viktigste vitenskapelige oppdagelsen i 2004.

"Spirit har satt sine spor i den røde sanden på Mars. (Foto: NASA/JPL)"
"Spirit har satt sine spor i den røde sanden på Mars. (Foto: NASA/JPL)"


 

Bruk denne lenken for å se den amerikanske romfartsorganisasjonen NASAs egen flash-presentasjon av roverne i anledning ettårsfeiringen.

Skulle vare i tre måneder

Roverne har klart seg mye lenger enn noen hadde trodd. I utgangspunktet var målet at de skulle gjøre undersøkelser og sende data tilbake til jorda i tre måneder hver. Nå har det gått ett år, og man forventer at roverne vil være i drift enda en god stund.

- For ett år siden ante vi ikke at vi kom til å feire ett års kjøring på Mars, sier dr. Charles Elachi, direktør for NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, California.

- Roverne er i fantastisk god form for alderen. Tvillingene seilte gjennom marsvinteren med glans, og nå er våren på vei. Begge roverne har et godt utgangspunkt for å fortsette utforskningen, men vi kan ikke love noe, sier JPLs Jim Erickson, prosjektleder for roverprogrammet.

Nye oppdrag

"Slik ser marsroverne ut. (Illustrasjon: NASA/JPL) "
"Slik ser marsroverne ut. (Illustrasjon: NASA/JPL) "

Spirit landet i et område nær planetens ekvator kalt Gusev Krater. Her har roveren oppdaget et mineral i grunnfjellet som bare dannes der det er vann.

Opportunity landet på den andre siden av Mars i et flatt område kalt Meridianum Planum. Her har den funnet beviser for at området en gang var en sur innsjø.

Opportunity er nå på vei for å finne varmeskjoldet som ga roveren beskyttelse på vei gjennom marsatmosfæren. Forskerne håper å finne ut hvor mye skade friksjonen fra atmosfæren gjorde på skjoldet, for å skaffe kunnskap som kan gjøre det lettere å sende fartøy ned på andre planeter.

Spirit er i ferd med å utforske en helt ny type stein, som man aldri har sett på Mars tidligere. Steinene ser ut som de er produkt av en eksplosjon, kanskje fra en vulkan eller fra et meteortreff. De er mye rikere på fosfor enn andre steiner på Mars.

Skyter opp satellitt i august

"Har det vært liv her en gang? (Foto: ESA)"
"Har det vært liv her en gang? (Foto: ESA)"

Hver 26. måned kommer et nytt oppskytingsvindu for Mars.

- Ved hvert enkelt av dem i den forutsigelige fremtid har vi tenkt å dra til Mars, og bygge på funnene som roverne har gjort, sier dr. Firouz Naderi i JPL, sjef for NASAs marsutforskningsprogram.

- Mars lokker oss til å utforske planetens mysterier. Det er den mest jordlignende av våre søsterplaneter, og mange tror den kan avsløre hvorvidt liv noen gang eksisterte eller til og med oppstod utenfor jorden. Utover sine egne viktige oppdagelser, har roverne avansert vårt trinnvise program for å utforske Mars. Vi vil fortsette å undersøke Mars med roboter, og til slutt med mennesker som oppdagelsesreisende, sier dr. Jim Garvin, NASAs sjefsforsker.

NASA skal skyte opp en ny marsutforsker i august, kalt Mars Reconnaissance Orbiter. Neste landing på planeten vil sannsynligvis bli Phoenix laboratory i 2008.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, som snart skal begynne letingen etter vann under overflaten på Mars med satellitten Mars Express, håper å sende et landingsfartøy til Mars i slutten av dette tiåret.

Lenker:

NASA: NASA Rovers’ Adventures on Mars Continue
Science: Breakthrough of the year: 2004
NASA: Mars 2005 Missions and Beyond
NASA: Spirit and Opportunity One Year on Mars

Powered by Labrador CMS