Annonse

Star Trek-teknologi utviklet av forskere

I science fiction-verden er «tractor beam» et høyteknologisk transportmiddel som ved hjelp av lys suger til seg objekter. Nå har forskere utviklet en miniatyrutgave - og den fungerer.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan lys tiltrekke seg objekter? - Ja, sier forskerne, som nå har utviklet en metode for å gjøre nettopp det. (Foto: Colourbox)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

 

Har du sett Star Trek er nok sjansen stor for at du har kjennskap til fenomenet «tractor beam». I den populære film- og TV-serien blir transportmetoden brukt for å flytte på store objekter - blant annet romskip.

Det hypotetiske transportmiddelet er nå blitt en realitet. Det kommer frem i en studie fra University of St Andrews, publisert i Nature Photonics.

Mikroskopisk nivå

Forskjellige lysmanipulasjonsteknikker har eksistert i mange år, men ifølge forskerne har man for første gang klart å få en lysstråle til å suge til seg objekter, på et mikroskopisk nivå vel å merke.

Teknikken, som er utviklet av dr. Cizmar og hans kolleger i Skottland og Tsjekkia, innebærer å sikte en laser gjennom en linse som treffer et speil.

Når strålen reflekteres krysser den sin opprinnelige stråle, og fotonene i den reflekterte strålen, motvirker da kraften i den motågende strålen. Slik presses objektet mot laseren.

«Tractor beam»-teknikken virker på partikler som er opptil fem mikrometer brede og kan dessverre ikke brukes på større objekter foreløpig. Grunnen er at laseren som i så fall måtte vært benyttet ville vært for kraftig.

I Star Trek brukes tractor beam for flytte romskip. Om Star Trek-fans noen gang får se det virkeligheten gjenstår å se. (Foto: Industrial Light & Magic)

– Hvis du for eksempel ville sugd til deg en fotball, måtte det enormt mye energi til, og det ville umiddelbart brent opp fotballen, forklarer Tomas Cizmar.

Kan brukes i medisinen

Selv om store objeker ikke kan trekkes mot lyset, ser forskerne andre fordeler med teknikken de har utviklet. Forskerne sier tractor beam-teknikken er selektiv når den velger partikler den skal fungere på.

Dermed kan det gi teknikken helt andre bruksområder, for eksempel i medisinen.

– Etter hvert kan dette brukes for å skille hvite blodceller, for eksempel, sier Cizmar.

Professor Pavel Zemanek har vært med i forskningen, og er fornøyd med resultatet.

– Hele teamet har brukt flere år på å undersøke ulike konfigurasjoner av partikkelreaksjoner med lys.

– Jeg er stolt av resultatene og jeg ser frem til nye eksperimenter. Det er en veldig spennende tid.

Powered by Labrador CMS