NASA endrer måneplaner

NASA vurderer å skrinlegge planene om en permanent base på månen. Bemannede ferder til Mars kan bli prioritert.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Månebase. (Illustrasjon: NASA)
Månebase. (Illustrasjon: NASA)

Planene om å sende mennesker tilbake til månen innen 2020 og etablere en permanent månebase har stått høyt på NASAs dagsorden.

Uttalelser fra NASAs Chris Scolese til en kongresskomité denne uka antyder imidlertid at bemannede ferder til Mars vil bli prioritert, ifølge en artikkel på nettsidene til tidsskriftet New Scientist.

Scolese, som leder NASA inntil president Barack Obama utnevner en etterfølger, ble spurt av komiteen om det foreslåtte 2010-budsjettet ville sette NASA i stand til å planlegge videre mot en ny måneekspedisjon i 2020.

Representantene fikk imidlertid ikke noe klart svar, og måten Scolese svarte blir ifølge artikkelen tolket som at NASAs planer er i endring.

NASA ser nå på noe mindre enn en permanent base, men Scolese ville ikke være konkret på om man snakker om enkeltferder eller gjentatte månebesøk over noe lengre tid. Pågående studier ser på ulike muligheter. Han understreket også at Mars er det endelige målet i denne omgang.

Kritikere av månebase-strategien har anbefalt skrinlegging av permanent base, kortere turer til månen og fokus på bemannet ferd til Mars i stedet.

En avklaring kan komme i løpet av få uker, når Obama legger fram sitt detaljerte budsjettforslag for NASAs aktiviteter i 2010.

Måneentusiaster kan nå måtte sette sin lit til Asia. Japan lanserte for noen år tilbake planene om en japansk månebase innen 2030. Noen tror også at Kina med sitt offensive romprogram kan bli i stand til å etablere en månebase en gang i framtiden.

ESA, det europeiske motstykket til NASA, samt Russland har også meldt seg på i kappløpet.

Powered by Labrador CMS