Muren som ses fra rommet

Den kinesiske muren er så stor at den er det eneste som er laget av mennesker som kan ses fra rommet - sies det.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du er utenfor jordas atmosfære, er du skyhøyt oppe. Så høyt oppe at selv de største skyskraperne blir som knappenålshoder. Faktisk er Den kinesiske muren det eneste menneskeskapte objektet du kan se fra rommet.

Det er ikke så rart heller, for denne muren er svære greier. Hvis du skal bygge noe som skal kunne holde mongoler og andre uønskede gjester ute av et land som Kina, må du tenke stort - og langt. Resultatet er en tykk mur som strekker seg over 6000 kilometer.

Noe slikt er ikke bygget over natten. Arbeidet startet to hundre år før vår tidsregning, og i rykk og napp fortsatte arbeidet til 1640.

Det er ikke vanskelig å forstå at kineserne har et ordtak som sier noe slikt som at du ikke er en stor mann hvis du ikke har besteget denne muren.

Ser ganske mye

Desverre for stolte kinesere, snakker vi her nok en gang om en moderne myte. Men kanskje ikke på den måten du tenker deg. Muren kan faktisk ses fra rommet. Problemet er bare at den ikke er det eneste du kan se derfra.

Faktum er at man kan se ganske så mye rart, dersom man først har vært så heldig å ha havnet der oppe.

Nettsiden space.com bringer et intervju med astronauten Ed Lu. Da intervjuet ble gjort, holdt Lu hus i den internasjonale romstasjonen. Denne romstasjonen går i bane rundt jorda omtrent 400 kilometer over bakken. Likevel var det mye å titte på.

Synlige pyramider

- Du kan se skikkelig mye fra rommet. Du kan se pyramidene, særlig med kikkert. De er litt vanskelige å få øye på med det blotte øyet, fortalte Lu til space.com.

Byer er ofte lette å skille fra landet rundt, og fra et lavt kretsløp kan man for eksempel se landingsbanene på flyplasser.

Så hva med Den kinesiske muren?

- Du kan se muren. Men den er mindre synlig enn mange andre ting. Og du må vite hvor du skal se, mener Lu.

Det blir neppe lettere av at deler av muren ikke kan ses fra Kina en gang, ettersom de er begravd i sanden…

Powered by Labrador CMS