Milliardær vil lete etter liv i verdensrommet
Den amerikanske datamilliardæren Paul Allen lover nye 13,5 millioner dollar til letingen etter liv i verdensrommet. Pengene skal brukes i oppbyggingen av et nett på 350 kraftige radioteleskop.
Med denne nye gaven har Allen gitt 25 millioner dollar eller over 170 millioner kroner til det såkalte ATA-nettverket. ATA inngår i sin tur i SETI (Search for Extra-Terrestial Intelligence), et prosjekt for leting etter intelligent liv utenfor jorda.
Paul Allen har god råd til å støtte dette prosjektet. Han er nemlig en av verdens rikeste menn, etter å ha tjent milliarder på programvareselskapet Microsoft som han i 1975 grunnla sammen med Bill Gates.
Stråling
De nye radioteleskopene skal studere stråling fra verdensrommet for å finne ut hvordan universet var sammensatt i sin tidligste begynnelse. De skal granske hvordan stjernene oppsto og skaffe flere opplysninger om kosmiske magnetfelt, sier ATA-direktør Thomas Pierson.
- Men disse instrumentene kan også søke etter mulige signaler fra teknologisk avanserte sivilisasjoner, tilføyer han. En undergruppe på 32 teleskoper kan stå ferdig i slutten av 2004, mens hele nettverket kan være klart til bruk mot slutten av dette tiåret.
- Jeg syns det er svært spennende å være med på et av de viktigste prosjektene som nå pågår for å finne svar på noen av de mest grunnleggende spørsmålene rundt vårt univers. Blant dem er om det fins andre sivilisasjoner enn vår, sier Paul Allen.
Signaler
ATA-prosjektet drives i samarbeid mellom SETI og det radioastronomiske laboratorium ved Berkeley-universitetet i den amerikanske delstaten California. SETI har til nå ikke greid å oppspore signaler fra intelligente vesener i verdensrommet.
Men letingen fortsetter, og den drives ikke bare ved de milliondyre radioteleskopene. Siden 1999 har millioner av mennesker fra mer enn 200 land deltatt i et program der de har installert spesielle skjermsparer-programmer på sine datamaskiner.
Disse programmene utnytter tiden når datamaskinene ikke er i vanlig bruk til å granske data fra radioteleskopene. Håpet er at det en dag ett sted blir funnet et mønster i signalene fra rommet som ikke kan være tilfeldig, men som må stamme fra en intelligent avstender.
(NTB)