Lite spenstig romvisjon fra Bush

George Bush sin visjon om en romferd til Mars via Månen er lite spenstig. Det mener Bo Andersen ved Norsk Romsenter. Han håpet at presidenten hadde lagt frem mer visjonære og utfordrende romplaner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På en samling i NASAs hovedkvarter avslørte den amerikanske presidenten George W. Bush planene om å sende mennesker tilbake til Månen, og derfra videre til Mars.

Suksessen med roveren Spirit - som lager hjulspor i den røde sanden på Mars mens du leser dette, følges opp av den amerikanske presidenten med en ny visjon for utforskningen av rommet.

Det har vært knyttet stor spenning til denne talen, som ble møtt med både skepsis og beundring.

Slutten for romfergen

Bush ber NASA om å pensjonere romfergen innen 2010, etter at den internasjonale romstasjonen ISS står ferdig. Han ber den amerikanske romfartsorganisasjonen om å satse på bemannet ferd med en ny type romferge, kalt Crew Exploration Vehicle, innen 2014. Da pensjoneres den gamle romfergen etter nesten 30 års tjeneste.

Den nye romfergen skal bringe menneskene tilbake til månen, en eller annen gang mellom 2015 og 2020. Visjonen handler om at menneskene bygger en månebase, hvor de oppholder seg i stadig lengre tidsperioder. Fra Månen skal ferden etter planen gå videre utover i solsystemet.

- Vi vet ikke hvor denne reisen vil ende, men vi vet dette: Menneskene er på vei ut i kosmos, sa presidenten til stor applaus i NASAs hovedkvarter. Presidenten ga ikke noe tidsperspektiv på menneskenes reise til Mars.

- Med erfaringen og kunnskapen vi får fra månen, vil vi være klare til å ta de neste skrittene i utforskningen av rommet: Menneskelig bemannede ferder til Mars og til verdenene utenfor, sa Bush.

ISS

Bush vil også at NASA gjør endringer i planene for den internasjonale romstasjonen, slik at den kan fokusere på å forberede lengre opphold i rommet for mennesker. Forskningen bør fokusere på å forstå de ødeleggende virkningene mikrogravitasjon har på menneskekroppen - som for eksempel beintap, og virkningen av stråling utenfor Jordens beskyttende atmosfære.

- Dette var ikke intensjonen med stasjonen. Det skulle drives allsidig forskning i laboratoriene om bord, rettet mot viktige medisinske og industrielle prosjekter på Jorden, sier avdelingsdirektør Bo Andersen ved Norsk Romsenter til Aftenposten. Norske romfartseksperter er ikke spesielt imponert over planene.

- Dette var lite spenstig! Jeg hadde ventet at presidenten hadde lagt frem mer visjonære og utfordrende romplaner for fremtiden, sier Andersen.

Kennedy var modigere

"Når kommer mennesker til å sette sine føtter på Mars?"
"Når kommer mennesker til å sette sine føtter på Mars?"

Han syns ikke det er særlig visjonært å dra tilbake til Månen nesten 50 år etter at vi har vært der, og vente der til en ny avgjørelse blir tatt om å dra videre til Mars. Hadde Bush derimot sagt at nå reiser vi til Mars, så hadde det vært en annen sak, mener Andersen.

De norske ekspertene syns heller ikke planene fra Bush kan måle seg med avgjørelsen president John F. Kennedy tok om å dra til månen i begynnelsen av 1960-årene, da han satte i gang Apollo-programmet.

- En månereise den gang bød på flere problemer enn en romferd tilbake dit og videre til Mars, slik Bush nå kanskje vil gjøre innen 2030 sier romfartsekspert Erik Tandberg til Aftenposten.

Hvem skal betale?

De norske ekspertene reagerer også på at Bush ikke vil betale regningen for planene selv. Finansieringsforslaget innebærer at bare én milliard dollar sprøytes inn som friske midler de første fem årene. Resten skal rokkeres over NASAs nåværende budsjett.

- Det betyr selvsagt at det går ut over andre prosjekter som allerede er i gang, og at Bush-administrasjonen skyver hovedregningen over på sine etterfølgere, sier Andersen.

Totalt utgjør finansieringen av det nye romfartsinitiativet 12 milliarder dollar over de neste fem årene, men 11 av milliardene skal altså hentes fra NASAs eget budsjett - for eksempel når programmet for romfergen avvikles.

Valgpropaganda?

Skeptikerne er usikre på hvor mye tyngde som egentlig ligger bak disse visjonene. Måneplanene er et av flere storslåtte forslag fra Bush-administrasjonen den siste tiden. Bush søker gjenvalg i november, og mange ser planene som ren valgpropaganda.

- Kostnadene vil eksplodere når NASA skal virkeliggjøre planene. Bush har lovet oss Månen, men overlater til fremtidige regjeringer og kongresser å finne ut hvordan den enorme regningen for å komme dit, skal betales, skriver New York Times på lederplass.

Det nok en lang vei fram før menneskene virkelig kommer seg til Mars.

Lenker:

NASA: President Bush Offers New Vision For NASA
The White House: President Bush Announces New Vision for Space Exploration Program
NASA: Faksimiler fra verdens aviser
Science: Bush outlines space plans
New Scientist: Bush reveals plan for Moon and Mars
Dagbladet: Skal sende mennesker til Mars
Aftenposten: Bush får pepper for romplaner

Powered by Labrador CMS