- Her er det veldig god stemning

Huygens sender et stødig signal til jorden som viser at den har klart seg gjennom de mest kritiske stadiene av nedstigningen på Titan. - Her er det veldig god stemning, sier Bo Andersen, nestleder ved Norsk romsenter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi har et signal, vi vet at Huygens er i live, så drømmen lever. Om noen få timer får vi se om drømmen blir virkelighet, sier Jaques Dordain, sjef for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

- Dermed er Huygens allerede en teknologisk suksess, selv om den ikke er en vitenskapelig suksess helt enda, sier Andersen.

Akkurat nå sitter smilene løst på Norsk romsenter. Alle venter i spenning på hva som kommer. Får vi snart se bilder av Titans overflate?

Fant signalet

- Dette er det mest ambisiøse og teknisk krevende prosjektet ESA noen sinne har gjort. Ting må gå helt riktig, akkurat når de skal, sier Andersen.

- Huygens er en av de vanskeligste nedstigningene som noen sinne er gjort, , og den er nå gjennomført, sier Al Diaz fra NASAs hovedkvarter.

Radioastronomer over hele verden er i høyberedskap og fant det lille bæresignalet fra Huygens gke raskt ansetter at den møtte Titans atmosfære.

- Det er som å lete etter en nål i en høystakk, bare mye vanskeligere, sier David Southwood, ESAs vitenskapssjef.

Lettet

- Babyen er født, men det gjestår å telle fingrene og tærne, sier Southwood.

Han gjorde ingen forsøk på å skjule sin lettelse under en direktesendt pressekonferanse fra ESA.

At Huygens sender et stødig bæresignal, betyr at den har klart seg gjennom de kritiske delene av nedstigningen, og siden signalet fortsatt kommer inn, betyr det at sonden sannsynligvis har landet på Titan.

Den har altså tålt nedbremsingen fra 20 000 kilometer i timen til rundt 1000 kilometer i timen. Den har motstått en mekaniske belastningen, og varmeskjoldet har taklet temperaturer opp til 10 000 grader celsius.

Har sendt i to timer

Sonden har sendt et signal til jorden i to timer. Cassini har imidlertid sluttet å lytte til Huygens, og vendt sin antenne mot jorda for å sende de vitenskapelige dataene ned hit.

De første fallskjermene har foldet seg ut, og sonden har klart å kvitte seg med baksjoldet. Det var nødvendig for at den skulle kunne begynne å sende.

- Det kan være lett å puste ut når man har kommet seg over de største hindrene, men ofte snubler man i et lite hinder til slutt, sier Andersen.

Ikke i mål enda

Når romsondens fart er redusert til 20-30 kilometer i timen, skal en annen fallskjerm løses ut, og varmeskjoldet skal av.

- Da først begynner den reelle vitenskapelige innsamlingen, sier Andersen.

Bæresignalet er nemlig veldig svakt, og sier ikke noe annet enn at senderen på Huygens virker.

- Den store mengden stress som har samlet seg opp i forbindelse med dette prosjektet, hos flere tusen mennesker over 20 år, slapp taket da vi mottok signalet. Dette er resultatet av hardt arbeid gjort av mennesker over hele verden, sier Dordain.

Som et puslespill

Klokka 19:00 skal alle dataene være kommet fram til jorden. Dataene kommer imidlertid i pakker, som må settes sammen igjen som et puslespill. Det vil altså ta litt tid før ESA får tolket de første dataene.

På Norsk romsenter er lokalene i ferd med å fylles av mennesker som skal følge med de neste timene på hva som kommer fra Huygens. Nærings- og handelsminister Børge Brende har også meldt sin ankomst.

Powered by Labrador CMS