Mannskapet om bord ISS skulle få nye forsyninger fra romfartøyet «Progress 59», men på nåværende tidspunkt har russerne mistet kontakt med romkapselen. (Foto: NTB scanpix)
Mannskapet om bord ISS skulle få nye forsyninger fra romfartøyet «Progress 59», men på nåværende tidspunkt har russerne mistet kontakt med romkapselen. (Foto: NTB scanpix)

Russisk romfartøy ute av kontroll

Et ubemannet russisk romfartøy som skulle frakte forsyninger til Den internasjonale romstasjonen (ISS), er ute av kontroll og faller mot jorden. Fartøyet vil sannsynligvis brenne opp i atmosfæren.

– Det er klart at absolutt ukontrollerbare reaksjoner er i gang, sier en offisiell kilde til AFP.

Bakkekontrollen i Kasakhstan mistet kontakten med fartøyet «Progress 59» rett etter starten tirsdag. Forsøkene på å gjenopprette radiokontakten har vært mislykkede.

Problemene skal ha startet kort tid etter oppskytingen. Ved det russiske romsenteret prøvde man å styre «Progress 59» på plass, men ufullstendig datainformasjon og trøbbel med å få gitt beskjeder til romkapselen gjorde at mannskapet ved bakkestasjonen ikke fikk bekreftet status. Dermed fikk de heller ikke full kontroll over den.

Forsyninger til ISS

Progress 59 har med knapt tre tonn utstyr, brennstoff og forsyninger til romstasjonen ISS. Romkapselen skulle ha koblet seg til Den internasjonale romstasjonen (ISS) seks timer etter utskytingen i Kasaksthan tirsdag. Nå er møtet mellom forsyningsromskipet og romstasjonen utsatt på ubestemt tid, mens russerne prøver å få kontroll over kapselen.

Men ifølge en blogg på NASAs nettsider har forsøkene så langt altså vært resultatløse.

Selv om flere frykter at fartøyet er tapt, nekter den russiske romfartsadministrasjonen Roscosmos å gi opp, skriver NTB. De vil gjøre nye forsøk på å gjenopprette kontrollen over romskipet.

Mulighetene for dette skal være størst når Progress 59 passerer over russiske bakkestasjoner, men så langt har man altså ikke lykkes med å gjenvinne kontrollen over romkapselen.

Ingen fare for astronautene

For de seks astronautene som befinner seg på ISS er det inntrufne ingen katastrofe. De skal alltid ha forsyninger nok til et halvt år uten påfyll. Det er heller ingen fare for at romkapselen skal kollidere med romstasjonen, siden Progress 59 kretser et godt stykke fra ISS.

Artikkelen er oppdatert 29.04.2015, klokka 18.15.

Powered by Labrador CMS