Satellitt for sikrere værvarsel

Værsatellitten MSG-2 skal gi meteorologene skarpere bilder og flere observasjonsdata. Resultatet vil bli sikrere værvarsling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Satellitten vil også kunne hjelpe forskere til å forstå utviklingen av jordens klima. Den begynte sin ferd ut i verdensrommet klokka 23:33 norsk tid onsdag, og oppskytingen fra Fransk Guyana i Sør-Amerika var vellykket.

MSG-2 er andre satellitt i en ny serie værsatellitter (Meteosat Second Generation) som skal gjøre meteorologer i stand til å utarbeide sikrere værvarsel.

De vil raskere enn før kunne melde om plutselige værfenomen som tordenvær og tåke.

Satellitten blir operativ til sommeren, og døpes samtidig Meteosat 9. Den blir primærsatellitt for overvåking av vær og atmosfæren. Ifølge Norsk Romsenter skal Meteosat 9 overvåke værforhold over store deler av Afrika, Atlanterhavet og Europa.

"Oppskytingen var vellykket. Foto: ESA-CNES-Arianespace. Ingressfoto: ESA/MSG Team."

Denne nye generasjonen værsatellitt kan utføre en rekke målinger, for eksempel klorofyllmengden i havet, ismengden på land, og fuktighet og støv i atmosfæren.

I tillegg er Meteosat 8 fortsatt operativ, og den vil fungere som back up for etterkommeren når den begynner sitt arbeid, opplyser den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Dette betyr at meteorologene kontinuerlig vil være sikret værdata, som også klimaforskerne kan dra nytte av.

Meteosat 9 er et resultat av et samarbeid mellom ESA, og EUMETSAT, den europeiske meteorologiske satellittorganisasjonen.

Norske bidrag til satellitten har blant annet vært utstyr for signalbehandling. I alt fire MSG-satellitter er planlagt.

Les mer:

ESA: Europe’s newest Meteosat launches on Solstice Night.

Norsk Romsenter: Ny værsatellitt i bane.

Den europeiske meteorologiske satellittorganisasjonen, EUMETSAT.

Powered by Labrador CMS