Romstasjonen kan bli stående tom

Forsinkelser i romferdene kan føre til at Den internasjonale romstasjonen (ISS) kan bli ubemannet fra november.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av november kan Den internasjonale romstasjonen (ISS) bli tømt for folk. Foto: NASA TV/Reuters

Russland har utsatt fremtidige oppskytninger av romfartøyer, etter at lastefartøyet Progress 44 trolig styrtet i Sibir like etter oppskytning onsdag i forrige uke.

Fartøyet hadde med seg tre tonn med forsyninger til mannskapet på seks som nå befinner seg om bord i romstasjonen.

Tom i november

Medlemmene i ekspedisjon 28 som nå befinner seg på romstasjonen, skulle etter planen returnere til jorda 8. september og 16. november.

Sjef for NASAs romstasjonsprogram Michael Suffredini sa på en pressekonferanse mandag at neste bemannede romferd til ISS tidligst kan skje i november, avhengig av om russerne finner årsaken til at Progress 44 styrtet.

Ekspedisjon 28 kan være den siste gruppen på ubestemt tid som bemanner Den internasjonale romstasjonen ISS. (Foto: Nasa)

Gruppen som skulle returnert i september har allerede blitt bedt om å utsette avreisen minst én uke, men i ytterste konsekvens kan ISS bli stående tom fra midten av november.

To russiske Sojuz-fartøy er koblet til stasjonen, og er ikke godkjent for lengre opphold enn 200 dager i rommet før de må returnere. Dessuten spiller mangelen på dagslys inn etter hvert som dagene blir kortere ved landingsfeltet i Kazakhstan.

Må styres fra bakken

Det blir i så fall første gang på 10 år at stasjonen går i bane uten mennesker om bord. Ifølge Nasa vil dette være udramatisk dersom alt fungerer som det skal.

– Vi vet hvordan vi skal gjøre dette. Om alle systemene fungerer som de skal, kan vi fint styre stasjonen fra bakken, sa Suffredini på dagens pressekonferanse, ifølge Space.com.

Han understreket at det ikke er en ønskesituasjon at stasjonen blir stående tom, siden dette fører til forsinkelser i forskningsarbeidet som blir utført om bord.

Det er i dag to astronauter fra Nasa, tre russiske kosmonauter og en japansk astronaut om bord på ISS.

Flere problemer

Russlands svar på Nasa, Roskosmos, har hatt et tøft halvår preget av tekniske problemer.

For snart to uker siden havnet en telekommunikasjonssatelitt i feil bane etter oppskyting, og i februar gikk en militær oppskytning skeis. I tillegg mistet russerne tre GLONASS-M-satelitter i en mislykket oppskytning i desember i fjor.

Det har så langt ikke vært problemer med de bemannede fartøyene, men siden det Sojuz-U-raketten som ble brukt av Progress 44-fartøyet ligner veldig på Sojuz-FG-rakettene som brukes til persontransport, tar russerne ingen sjanser før feilen er funnet.

Også da vil det ta tid før man kan sende mennesker ut i rommet igjen.

– Vi kommer til å gjennomføre et par ubemannede oppskytinger før vi plasserer mennesker om bord i Sojuz igjen, sier Suffredini.

Powered by Labrador CMS