Månestein gir pusterom

En eventuell månebase vil være avhengig av oksygen til menneskene der. Nå har forskere funnet en effektiv løsning like under månestøvlene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"The far side of the moon, 1969. (Foto: Apollo 11-mannskapet, NASA)"

Intet menneske kan slippe unna det å måtte puste – det hjelper ikke om du er av de beste blant oss og får sjansen til å jobbe på en månebase en gang i fremtiden.

Å frakte oksygen fra jorda til månen er imidlertid skrekkelig dyrt. Et regnestykke viser at det ville koste 650 millioner i norske kroner per tonn oksygen man kan klare å drasse med seg opp til den blekgule kula, i følge nettutgaven til bladet Nature.

Det har derfor vært knyttet stor prestisje til å ta hva man har mye av der oppe, nemlig månestein, og derfra klare å utvinne noe pustbart.

Materialkjemiker ved University of Cambridge, Derek Fray, hevdet på en internasjonal kjemikongress i Skottland i forrige uke at han og forskerteamet hans har funnet en effektiv måte å trekke ut oksygen direkte fra månestein på.

Race for å løse pusteproblemet

Man har lenge visst at det er mye oksygen i månestein, men problemet er at oksygenet er kraftig bundet til andre stoffer. Forskere har derfor lenge forsøkt å bryte bindingene for å frigjøre oksygenet.

Det å utvinne oksygen fra månens harde knauser, er imidlertid ingen jobb for nybegynnere.

NASA har utlovet en astronomisk høy pengesum, nærmere bestemt en million dollar, til de som klarer kunststykket å utvinne minst fem kilo oksygen fra månestein på åtte timer. Så langt har de måttet vente forgjeves på eurekarop i telefonrøret.

"Kan dette noen gang bli en arbeidsplass med nok oksygentilførsel? Her vandrer Buzz Aldrin mot månemørket i 1969. (Foto: NASA)"

Cambridgeforskeren Fray hevder nå at teamet hans, ved hjelp at tre reaktorer som hver måler tre meter i høyde, vil klare å produsere ett tonn oksygen i året, uten at dette vil kreve uhorvelige mengder energi, skriver nature.com.

Kan det bli Fray og kollegene som stikker av med hovedpremien til NASA?

Avansert skrelleteknikk

I forsøkene sine brukte de metalloksider fra månestein i en prosess som delvis er bygget på prinsippene fra eksperimentet du kanskje har gjort i naturfagstimen, der du ledet strøm mellom en negativ og en positiv elektrode.

I denne prosessen blir oksygenatomene skrellet av metalloksidene i en 800 grader varm saltløsning.

Nøkkelen til at forsøket lykkes i å produsere nok oksygen, var å finne den riktige typen positive elektrode, eller anode, til prosessen, i følge nature.com. Les mer her.

Amerikanske måneprosjekt avgjøres snart

- Dette er et område som vi bli tillagt større oppmerksomhet i fremtiden, sier romfartsekspert ved Norsk romsenter, Erik Tandberg.

Han mener det er svært viktig å finne en måte å produsere oksygen til bruk på månen, blant annet fordi man ønsker å forske mer på månen i seg selv.

Månen kan også fungere som et prøvested for å komme seg videre utover til Mars i framtida.

Barack Obama har nedsatt en komité, ledet av den pensjonerte indistrilederen Norman Augustine, som den siste tiden har vurdert hva USA skal gjøre i forhold til månen framover.

- Komiteens skal levere sin innstilling i slutten av denne måneden. Før det er det vanskelig å si hva de vil gjøre med månen, sier Tandberg til forskning.no.

Kilde:

K. Sanderson. How to breathe on the Moon. naturenews, 10.august 2009

Powered by Labrador CMS