Farvel, Phoenix

For mer enn fem måneder siden landet romsonden Phoenix på Mars. Der har den fotografert, gravd i bakken, analysert jordprøver og undersøkt været. Nå er det snart slutt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er en illustrasjon av NASAs Phoenix Lander, som har kuttet flere og flere av sine operasjoner siden vinteren satte inn. Det betyr snart slutten på oppdraget, for om kort tid kan ikke solcellepanelet lade batteriene lenger. Frost som legger seg over regionen etter hvert som atmosfæren nedkjøles, vil etter hvert dekke Phoenix med is. (Foto: NASA/JPL-Calech/University of Arizona)

Batteriet synger på siste verset, og sola sender stadig færre stråler til det livsnødvendige solcellepanelet.

Temperaturen på planeten har sunket til nesten 100 minusgrader om natta, og støvstormer raser rundt den lille utforskeren.

Svak forbindelse

- Det går mot slutten, sa Barry Goldstein for noen få dager siden.

Denne utsikten kombinerer mer enn 400 bilder tatt i løpet av de første ukene etter at NASAs Phoenix Mars Lander først landet på en artkisk slette på Mars. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University Arizona/Texas A&M University)

Da hadde NASAs ingeniører strevd desperat med å opprettholde kontakten med Phoenix etter at de mistet kontakten helt, tidligere i forrige uke. Til slutt klarte de å gjenopprette en svak forbindelse.

Goldstein leder Phonenix-prosjektet ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena i California. For forskerne er det sårt å si farvel til romsonden.

"Ett av de første bildene Phoenix tok, var av sin egen fot på Mars. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)"

- Jeg tror folk går gjennom en sorgprosess akkurat nå, fordi de ser at fartøyet deres er i ferd med å dø, sier Goldstein til tidsskriftet Nature.

Chris Shiohara sier at ordet sorg ikke er noen overdrivelse.

- Jeg ville bli lenge nok til å se karbondioksid bygge seg opp på bakken, sier han, og refererer til frostlaget av CO2 som snart var ventet i forbindelse med vinter.

- Det er endeligheten som rammer deg, sier Shiohara.

Lenger enn planlagt

Phoenix har operert på Mars-overflaten i to måneder lenger enn planlagt. Selv om forskerne nå har daglig kontakt med sonden, går den nå tom for strøm hver kveld.

Så våkner den så vidt til live igjen når Mars-morgenens solstråler treffer solcellepanelet.

Støv fra en sandstorm i forrige uker er med på å hindre Phoenix i å få den solkrafta den trenger.

"Dette bildet viser Phoenix på vei ned på planeten 25 mai, og er tatt av Mars-satellitten Mars Reconnaissance Orbiter. (Foto: NASA/JPL-Calech/University of Arizona)"

- Vi kommer til å forsøke å gjøre noen flere undersøkelser i de dagene vi har igjen. Hvilken som helst dag kan være vår siste, sier Goldstein i en pressemelding fra NASA.

Space exploration FTW!

NASA har sørget for at Phoenix har fått sin egen Twitter-side (gjennom informasjonsmedarbeider Veronica McGregor).

"Den lille blå sommerfuglen på dette bildet er NASAs Phoenix Mars Lander, sett ovenfra, av Mars Reconnaissance Orbiter. (Foto: NASA/JPL-Calech/University of Arizona)"

(Twitter er nettsamfunn og en mikrobloggingtjeneste som lar brukerne sende og lese andre brukeres oppdateringer - på engelsk kalt tweets, i form av korte tekstmeldinger.)

Der kan du se at Phoenix fremstår etter forholdene ganske optimistisk:

Take care of that beautiful blue marble out there in space, our home planet. I’ll be keeping an eye from here. Space exploration FTW!”

(FTW er et nettutrykk som uttrykker entusiasme, og forkortelsen står for “for the win”.)

Gravskrift

Nettmagasinet Wired har arrangert en gravskrift-konkurranse til ære for Phoenix, og dette er noen av forslagene som kom inn:

Veni, vidi, fodi. (Jeg kom, jeg så, jeg gravde)

What do you mean ”One way mission”?!

To the children who will one day visit me on their school outings and laugh at this puny metal albatross. Stand on my shoulders and do great things.

Tell Voyager I love her.

I’m doing science and I’m still alive.

My kingdom for a battery!

I dug my own grave. And analyzed it.

@MarsRovers hey guys, do you have any jumper cables?

Les flere av forslagene her. Andre gode forslag kan postes i kommentarfeltet nederst.

Phoenix Mars Lander testes på laboratoriet. (Foto: NASA/JPL/UA/Lockheed Martin)

Etter hvert som det har nærmet seg slutten, har Phoenix fått behov for å fortelle mer om sin tilværelse gjennom en blogg på nettmagasinet Gizmodo.

Der kan du for blant annet lese This is what landing on Mars feels like.

Lenker:

NASA: Phoenix Mars Lander

Twitter: Mars Phoenix

Nature: Phoenix faces final curtain

Powered by Labrador CMS