Soyuz MS-07 rakett skyter til værs fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tilbakeviser at regjeringen henger etter når det gjelder norsk romvirksomhet.

Ap og SV etterlyser romfartsstrategi

Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet mener regjeringen somler med en romfartsstrategi. Norge henger etter og er ikke proaktive nok, mener partiene. 

22.2 2018 11:17

– Det vi venter på, er romstrategien, som lar vente på seg. Jeg er utålmodig, sier Cecilie Myrseth, Aps romfartspolitiske talsperson til Klassekampen. Hun får støtte fra SVs Torgeir Knag Fylkesnes, som kaller regjeringens romfartspolitikk for alt annet enn ambisiøs.

I 2016 ba Stortingets flertall, etter et forslag fra Ap og SV, regjeringen om å levere en ny romfartsstrategi, men denne uteblir. De ba også regjeringen holde midlene på dagens nivå, men flere ganger har regjeringen forsøkt å kutte i midlene.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tilbakeviser at regjeringen henger etter når det gjelder romvirksomhet.

– Jeg mener norsk romindustri er veldig offensiv, og at vi derfor burde ha en romstrategi. Derfor står det også i regjeringserklæringen, sier Isaksen. Han lover at regjeringen vil levere i løpet av 2018.

Myrseth og Fylkesnes lover også støtte til byggingen av en oppskytingsstasjon for småsatellitter på Andøya. Dette er et privat initiativ som vil kreve offentlige midler i investeringsfasen. Leder av Andøya Space Centre, Odd Roger Enoksen, anslår at behovet til stasjonen vil være mellom 800 millioner og én milliard kroner.

Også Isaksen er positiv til Andøya-prosjektet.

– Jeg håper vi allerede i det reviderte statsbudsjettet kan gi signaler om drahjelp, sier han.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse