Nå kan du se ned på jorden fra romstasjonen.

Nå kan du besøke den internasjonale romstasjonen med Google Street View

På Google Maps har vi beveget oss rundt på veier på den andre siden av kloden. Nå har teknologigiganten tatt Street View-verktøyet til nye høyder: Den internasjonale romstasjonen.

1.8 2017 04:00

Du har kanskje brukt verktøyet til å se hvordan feriehotellet egentlig ser eller om det er langt til stranda. Du har kanskje zoomet inn på ditt eget nabolag eller brukt det til spillet GeoGuessr, der du skal gjette hvor i verden kartet plasserer deg.

Noe du helt sikkert ikke har brukt Street View-funksjonen i Google Maps til, er å besøke verdensrommet. Men den muligheten har du nå endelig fått, takket være astronauten Thomas Pesquet.

I juni kom han nemlig hjem fra den internasjonale romstasjonen, og i sine seks måneder der oppe tok han med hjelp fra Google Street View nok bilder til å lage en 360-graders visning av stasjonen.

Det er første gang Google legger til Street View-bilder fra andre steder enn jorden. Resultatet kan du se her eller på hjemmesiden til Google Street View.

 

Klikk på pilene for å bevege deg rundt. Les om det du ser i informasjonsboksene. Velg område i feltet nederst. 

Den franske astronauten Thomas Pesquet var på romstasjonen for Den europeiske romorganisasjonen som flyingeniør. Vanligvis er han pilot for det franske luftselskapet Air France, men følelsen av å fly med romstasjonen var helt annerledes.

– I de seks månedene jeg var på Den internasjonale romstasjonen, var det vanskelig å finne ord for eller ta bilder som nøyaktig kunne beskrive hvordan det føles å være i rommet, skriver Pesquet i et blogginnlegg på Googles hjemmeside.

Og da hjalp det å lage et interaktivt 3D-kart, forteller han.


Et bilde fra Street View-funksjonen som viser draktene astronautene må ha på seg hvis de skal utenfor romstasjonen. Astronautene kaller dem EMU, og du kan lese mer ved å klikke på draktene i Google Street View. (Foto: Screenshot/Google)

Google Maps har siden 2007 gradvis bygget ut kartene over verdens veier ved hjelp av Google-biler. Disse kunne naturligvis ikke fraktes til romstasjonen. 

I stedet samarbeidet Google med NASA og Marshall Space Flight Centre om å finne en måte som brukte kameraer og utstyr som allerede var på romstasjonen fra før.

Bildene ble deretter sendt til Jorden, der teknikere satte dem sammen. De lagde også infoboksene som popper opp rundt omkring på bildene.


Det kan sitte seks astronauter rundt bordet. Der kan du også se ketchup, chilisaus og sennep. (Foto: Screenshot/Google)

Bildene kan være litt forvirrende, for astronautene kan snu seg både opp og ned.

Du får se romdraktene astronautene må ha på seg når de beveger seg rundt utenfor romstasjonen. Du får også innblikk i hvordan de sover, trener, spiser og driver forskning.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse