Rom-blogg fra Fuglesang

Christer Fuglesang bruker ledige øyeblikk på romferja til å utforske sin nye, vektløse tilværelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Når det er anledning forsøker jeg å leke med vektløsheten. For eksempel så holder jeg meg ikke mens jeg spiser, men snurrer sakte rundt, skriver den svensk-norske astronauten i rombloggen sin, som trykkes i avisa Dagens Nyheter.

I løpet av sin første dag, eller våken-periode, etter at «Discovery» kom fram i rommet, har han forsøkt å fly fra én del av romferja til en annen uten å holde seg fast - uten å lykkes helt så langt.

- Når man er «opp ned» en stund, er det morsomt hvordan det plutselig kjennes helt naturlig at gulvet er tak, skriver Fuglesang.

Flott utsikt

Han forteller også om en fantastisk utsikt da romferja beveget seg over Brasil, Den arabiske halvøya og India. Og om tilpasningen som er nødvendig for å leve vektløst i bane rundt jorda.

- Det er fortsatt litt rart med en soloppgang og en solnedgang hver halvannen time, akkurat som det er uvant å spise og gå på do i vektløshet. Mye gjenstår å lære! skriver Fuglesang.

Romvandring

Natt til tirsdag skal svensken ut på sin første romvandring, for å koble en ny del på Den internasjonale romstasjonen. Arbeidet vil ta over seks timer, og på et tidspunkt vil Fuglesang og kollegaen Robert «Beamer» Curbeam befinne seg rundt 60 meter fra romstasjonens luftsluse.

Det er lenger unna enn noen astronaut har vært tidligere. (NTB)

Powered by Labrador CMS