Risikerer valg-omtelling

Kommunal- og regionaldepartementet vil fredag undersøke om 170 kommuner må telle valget på nytt. Årsaken er at kommunene har brukt datautstyr fra samme leverandør som Stavanger, Sandnes og Sola.

I de tre Rogalandskommunene måtte valget telles om igjen manuelt etter dataproblemer. Resultatet er ennå ikke klart i Stavanger og Sola, melder Stavanger Aftenblad.

- Vi gir saken høyeste prioritet og vil ta tak i problemstillingen fredag morgen, sier fungerende kommunikasjonssjef Anne Marit Schiong i kommunal- og regionaldepartementet.

Eivind Smith, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, mener det kan være grunnlag for omtelling i alle de 170 kommunene:

- Hvis det er en rimelig mulighet for at en feil gir grunn til å tro at vi får et annet resultat i person- eller den politiske sammensetningen i et kommunestyre, er det grunnlag for å kreve omtelling i alle kommunene som har nyttet det samme opptellingsystemet, sier Smith.

Problemet i Rogalandskommunene er en skanner som ikke registrerte person- og tilleggsstemmer, slik at samtlige stemmesedler måtte telles opp på nytt manuelt.

(NTB)