Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kobber var ett av de første metallene menneskene begynte å bruke, og i dag er det en viktig ingrediens i et hvert vestlig samfunn. Du finner for eksempel kobber i biler og i elektriske ledninger i alt fra lamper til datamaskiner.
Men det finnes ikke ubegrensede mengder kobber på kloden. Hvis alle folk i verden begynner å forbruke metallet i samme tempo som nordamerikanerne, har vi antageligvis spadd opp siste rest innen 2050.
Målte kobber
Det er økologen Thomas Graedel og kollegaene hans fra Yale University som har regnet ut når kobberet tar slutt, skriver Science. Det har de gjort på to ulike måter.
Først fant de ut hvor mye kobber som ble gravd ut fra gruver i Canada, Mexico og USA i løpet av 1900-tallet. Så trakk de fra hvor mye som var havnet i søpla.
Siden nordamerikanerne har importert lite kobber fra andre steder i verden, regner forskerne med at resten er den totale mengden med kobber som er i bruk i dag. Den ser ut til å være omtrent 150 kilo per person.
Og dette tallet stemmer godt overens med resultatene fra den andre undersøkelsen, hvor forskerne regnet ut hvor mye kobber som befant seg hos befolkningen i New Haven Connecticut.
Og så var det framtidsutsiktene, da.
Tomt innen 50 år
Ganger du 150 kilo kobber med verdens framtidige befolkning, får du dystre resultater: Hver siste smule av kobbermalm vil være gravd opp innen midten av 2000-tallet, mener forskerne.
- Dette studiet er det første i sitt slag, og forskerne gjør det beste som kan gjøres med informasjonen vi har i dag, sier økonomen Matthias Ruth fra University of Maryland til Science.
Men resultatene er selvsagt ikke noen fasit på hva som virkelig kommer til å skje i framtida.
Studiet ser ikke på hvorvidt verden har nok energi, vann og infrastruktur til å utvinne alt metallet, påpeker Graedel.
Han tror selv at verdens befolkning vil måtte klare seg med en god del mindre kobber per hode, både av økonomiske og miljømessige grunner.
Referanse:
Rapporten ble presentert i nettutgaven av Proceedings of the National Academy of Sciences.