Annonse

Breivik og al-Qaida i samme kamp

Anders Behring Breivik ville bruke masseødeleggelsesvåpen for å fjerne verdens regjeringer, gjennom et samarbeid med al-Qaida. Deretter skulle det endelige slaget mellom kristne og muslimer stå. Slike tanker var ikke var fjerne for Osama bin Laden. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samme kriger inspirer

Pussig nok er det de samme begivenhetene som har «vekket» både militante islamister og Anders Behring Breivik.

– Breivik og bin Laden refererer til de samme historiske begivenhetene som øyeåpnere - for eksempel krigen i tidligere Jugoslavia. Mange militante islamister referer til serbernes voldsomme massakre på muslimer, og omverdenens likegyldighet, som en avgjørende begivenhet, sier Ann-Sophie Hemmingsen

– Anders Breivik roser derimot serberne for å gjøre det han mener var nødvendig. Han kritiserer i stedet omverdenen for å gripe inn og begå massedrap på serberne.

Verden er en slagmark mellom kristne og muslimer. Slik har det vært siden middelalderen, da kristne korsfarere dro til det hellige land for å kjempe mot muslimene. Og nå er tiden kommet for det endelige slaget mellom de to religionene.

Denne enkle analysen fikk al-Qaida til å angripe World Trade Center med kaprede fly 11. september 2001. Og samme enkle analyse fikk en norsk massemorder til å henrette unge mennesker og detonere en bombe i Oslo 22. juli 2011.

Bin Laden og Breivik forstår verden på samme måte og tenker likt. Det blir tydelig når man sammenligner Breiviks såkalte «manifest» med tekster av bin Laden og hans tilhengere.

Det er den foreløpige konklusjonen til Ann-Sophie Hemmingsen, forsker ved Dansk Institutt for Internasjonale Studier. Hun forsker på islamistisk ekstremisme.

– Breivik mener at han og hans likesinnede kjemper mot al-Qaida. En kamp om verden som står mellom muslimer og vesten. Men før de kommer så langt, har de et felles mål om å få lov til å utkjempe denne kampen. Det er for mange som mener at det slett ikke er noen kamp, og de må først fjernes eller omvendes. Det kan de samarbeide om, sier Hemmingsen.

Mange grunner til å samarbeide med al-Qieda

Ifølge forskeren ser Breivik så store felles interesser, at det er flere grunner til å samarbeide med al-Qaida:

  • Breivik skriver i «manifestet» at han beundrer al-Qaida. Han ser på terrororganisasjonen som en av verdenshistorien mest vellykkede. Og han mener at han og hans likesinnede vil være for vesten det al-Qaida er for den islamske verden.
     
  • Breivik mener man bør lære av jihadistene. De kristne bør dyrke martyrdøden og martyrer. Bare slik kan man få folk til å ofre seg i kampen mot «muslimer», «islamister», «feminister», «multikulturalister» og «kulturmarxister».
     
  • Breivik vil helt konkret samarbeide med ekstremistiske islamister i al-Qaida og al-Shabab om å skaffe masseødeleggelsesvåpen.

– Breivik mener at de i første omgang bør slå seg sammen for å fjerne regjeringene og opinionsdannerne i vesten. De står nemlig i veien for det endelige slaget mellom kristne og muslimer. Før den egentlige kampen kan finne sted, må «quislingene» ryddes av veien.

– Det er en strategi han har til felles med al-Qaida. De angrep i første omgang også primært egne trosfeller og landsmenn – og bare i muslimske land, sier Ann-Sophie Hemmingsen.

Islamistenes idé

Al-Qaida og andre militante islamister begynte på 1990-tallet å referere til det «endelige oppgjøret».

– Al-Qaida ville opprinnelig fjerne det de oppfattet som korrupte regjeringer i den muslimske verden. Deretter ville de bygge opp et «rent og godt» samfunn styrt etter egne ideer, forteller Hemmingsen.

– Men i løpet av 1990-tallet kom de fram til at de ikke klarte å fjerne disse regjeringene, fordi vesten holdt dem ved makten.

Terror skulle presse vesten

På 2000-tallet begynte al-Qaida å utføre angrep i vestlige land. Håpet var at terror skulle presse vesten til å fjerne støtten til regjeringene i midtøsten og dermed muliggjøre et systemskifte.

– Logikken er at hvis de vestlige landene blir angrepet hardt nok, får de det så travelt med å sikre seg selv at de ikke har overskudd til å støtte de korrupte regjeringene, forteller Hemmingsen.

Men al-Qaida hadde problemer med å finne støtte til prosjektet. Så i et forsøk på å mobilisere tilhengere begynte de å endre retorikken og heller snakke om en stor, historisk kamp mellom det gode og det onde.

Langsomt dreide al-Qaidas fokus vekk fra å primært handle om de muslimske landene. Ideologien er i dag basert på det endelige oppgjøret med det de kaller «vesten», «kristendommen» eller «de vantro». Altså «det endelige oppgjøret» som også Andres Breivik vil framprovosere.

Ikke bare for muslimer

Anders Breiviks idé – om at det skal etableres en allianse mellom høyrenasjonalister i vesten og al-Qaida – ville faktisk ikke ha vært helt fremmed for bin Laden, mener Hemmingsen.

– I de siste årene av livet sitt forsøkte bin Laden å gjøre al-Qaida til en motstandsbevegelse for alle «undertrykte» mennesker i verden. Særlig forsøkte han å komme i kontakt med afroamerikanere og latinoer i USA.

– Spørsmålet er om den strategien, på en bisarr måte, har lykkes. Men ikke helt som bin Laden forestilte seg. Han hadde nok ikke regnet med at det var Breivik og hans likesinnede som ville alliere seg med al-Qaida, sier Hemmingsen.

Vet ikke hvorfor ekstremistene er enige

Ann-Sophie Hemmingsen forteller at hun har diskutert temaet med andre forskere, som også har sett på sammenfallet mellom al-Qaidas ideologi og Breiviks «manifest».

Anders Behring Breivik beundret den islamistiske terrororganisasjonen al-Qaeda. Og hans grunnleggende verdensbilde er det samme som de ekstremistiske islamistene. (Foto: SCANPIX)

Hun mener at de ideologiske likhetene kan skyldes to muligheter:

1. At Al-Qaida har lykkes med å spre sin virkelighetsoppfatning om at islam og kristendommen ligger i krig med hverandre og snart skal utkjempe «det siste slaget». - Og at Breivik har fått ideen derfra.

2. At det finnes forestillinger i tiden som har fått begge parter til å gjøre seg de samme tankene.

Konspirasjonsteorier kan være en forklaring

Sannsynligheten taler for den siste muligheten, mener Ann-Sophie Hemmingsen. Selv om forskningen hennes ikke er avsluttet, har hun gjort seg noen tanker om likhetene:

  • Kanskje deler de en forestilling om at verden kan deles opp i «muslimer» og «kristne». To fasttømrede, statiske grupper av ensartede mennesker med nærmest naturgitte forskjeller, og som derfor er i konflikt med hverandre.
     
  • De har kanskje en felles forestilling om at alt var mye bedre og tryggere før, fordi folk da levde adskilt i mindre samfunn der alle var enige og like - en klar motsetning til den forvirrende nåtiden.
     
  • Forklaringen kan også være at det er en tendens i tiden til å forklare verden gjennom konspirasjonsteorier. Breivik og bin Laden deler muligens en forestilling om at en ond konspirasjon av de «andre» forsøker å oppnå verdensherredømme.

Ingenting tyder på at Breivik har finstudert skrifter av bin Laden eller andre militante islamister. Det er derfor Ann-Sophie Hemmingsen mener at sammenfallet i holdninger skyldes generelle tendenser i tiden. Men om det er riktig, kan vi først få svar på når hun er kommet videre med forskningen sin.

––––––––––––––––––-

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Mer informasjon

Den norske terrorismeforskeren Thomas Hegghammer har sammenlignet Breivik med al-Qaida, blant annet i en kronikk i The New York Times 30.7.2011

Religionshistoriker Mattias Gardell er uenig i denne sammenligningen, Morgenbladet 16.9.2011.

Powered by Labrador CMS