Besteforeldre bestemmer kirkebesøk

Ingen jul uten kirkebesøk? En engelsk undersøkelse tyder på at besteforeldrene dine kan ha hatt en betydelig innvirkning på ditt valg av kirkevaner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor er du når kirkeklokkene ringer jula inn? Uansett om svaret er “i kirka”eller et hvilket som helst annet sted, er sannsynligheten stor for at besteforeldrene dine har hatt en innvirkning på valget.

Det er i hvert fall konklusjonen til David Voas fra University of Manchester. Han har gått gjennom dataene fra en undersøkelse av ikke mindre enn 100 000 engelske kirkegjengere, fra 2 000 kirker innen ulike kristne trossamfunn.

Og det ser ikke ut til at Besta og Bestens påvirkning bare er indirekte, altså via foreldrene, som så bringer vanene videre til barnebarna.

Direkte påvirkning

Selv barn med foreldre som er flittige kirkegjengere, ser ut til å påvirkes av besteforeldrenes oppmøte på gudstjenestene.

Når både foreldre og besteforeldre går i kirka, er sannsynligheten 36 prosent høyere for at også barna vil dukke opp, sammenlignet med barn som har kirkegående foreldre men besteforeldre som ikke går.

- Sammenhengen ser faktisk ut til å være uavhengig av hvor religiøse generasjonen i midten er - det er uansett slik at kirkegående besteforeldre gir en større sannsynlighet for kirkegående barnebarn, mener Voas.

Powered by Labrador CMS