Annonse
Over halvparten av oss planlegger å reise bort i vinter. Sol og varme oppgis som viktigste årsak. Bildet er tatt i Varadero, Cuba. Cuba er nå det andre mest populære reisemålet i Nord-Amerika blant nordmenn. (Foto: Anne Lise Stranden/forskning.no)

Slik påvirker terror og Trump våre reisevaner

Over halvparten av oss planlegger å reise utenlands i vinter. Færre nordmenn vil nå til USA, mens Storbritannia er den store vinneren.  

Publisert

Ti på topp storbyer

1 London

2 Amsterdam

3 Manchester

4 Paris

5 München

6 København

7 Tokyo

8 New York

9 Lisboa

10 Dublin

Ti på topp charter, land

1 Spania

2 Thailand

3 Kapp Verde

4 Forente Arabiske Emirater

5 Portugal

6 Den Dominikanske Republikk

7 Kypros

8 Hellas

9 India

10 Mexico

Terrorhandlinger og terrortrusler ser ut til å påvirke nordmenns reisevaner i mindre grad i år enn i fjor.

Mens en av tre oppga at terrorhandlinger eller terrortrusler påvirket reisevanene deres i fjor, har andelen sunket i år. Nå oppgir bare en av fire at terror påvirker valg av reisemål.

Det viser en undersøkelse av nordmenns ferievaner som Statens forbruksforskningsinstitutt har utført på oppdrag fra Nordens største feriereisebyrå Ticket.

Påvirkes mindre

– Noe kan skyldes at mange allerede har endret reisevanene sine for noen år siden. Langt færre nå reiser til Tyrkia, men dette har vedvart noen år, sier Ellen Wolff Andresen, som er markeds- og administrasjonssjef i Ticket.

– Færre nordmenn enn i fjor lar seg påvirke av hendelser uten i verden når det gjelder valg av reisemål, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket. (Foto: Anne Lise Stranden/forskning.no)

Sommeren 2017 reiste vi utenlands som aldri før, med 25 prosent økning mot året før. Også i vinter går det mot rekord, men en økning på 27 prosent så langt.  

Nordmenn oppgir at de i større grad vil reise på flere, kortere reiser i løpet av året. Weekendturer til europeiske storbyer er populært.

Nedgang til Paris kortvarig

Etter tidligere terrorhandlinger som angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo og nattklubben Bataclan i Paris i januar og november 2015, var det en kraftig nedgang på over 70 prosent på reiser til Paris.

Denne nedgangen holdt seg i opptil to måneder etter attentatene.

– Nå ser det ut til at vårt reisemønster påvirkes i stadig mindre grad av terrorangrep. Det virker som vi er blitt mer herdet de siste to årene, og ikke vil forandre våre liv og reisevaner på grunn av terror, sier Wolff Andresen.

Hør også denne podcasten fra Høgskolen i Oslo og Akershus: Er det grunn til å være redd for terror i ferien?

Foretrekker Europa

Etter terrorangrepet på strandpromenaden i Nice i fjor sommer ventet nordmenn med å bestille reiser dit.

– Dette gikk fort over, og allerede andre uken etter attentatet var trafikken på et høyere nivå enn før angrepet, sier Wolff Andresen.

Hun ser at nordmenn ser ut til å foretrekke Europa-reiser nå. Dette kan delvis forklares av en urolig verden, der nordmenn har en tendens til å velge velkjente, nærliggende reisemål, tror hun.

Nordmenn oppgir at vi vil reise på flere korte storbyreiser enn før, og da er europeiske reisemål å foretrekke for å minimere selve reisetiden.

London er storbyen som frister mest. Fulgt av Amsterdam som har doblet seg siden i fjor. Også Paris, Manchester, Roma, Venezia, Milano, Firenze, Berlin, Munchen, Lisboa og Nice øker.

–  Den nylig oppståtte politiske ustabiliteten og urolighetene omkring avstemmingen om selvstendighet for Catalonia, kan få mer langsiktige konsekvenser hvis den blir langvarig, legger Wolff Andresen til.

Terrortrussel betyr mest

Av de som blir påvirket av hendelser i omverdenen når de skal velge reisemål, er terrorhandlinger og terrortrussel det som påvirker dem mest.

Men også den politiske situasjonen i landet de vurderer å reise til, flyktningestrøm, miljøtrusler og valutaforandringer, påvirker.

Tyrkia taper på Erdogan

Av dem som lar hendelser i verden påvirke hvor de vil dra, er over halvparten påvirket av trusler om terror og terrorhandlinger. Tre av ti oppgir at de er påvirket av den politiske utviklingen i Tyrkia.

Politiske hendelser og flyktningesituasjonen oppgis som de nest viktigste grunnene.

Deretter kommer miljøkatastrofer eller trusler mot miljøet, krig og valuta.

Trump-effekten holder seg

Færre nordmenn enn før vil nå til USA, viser undersøkelsen. 14 prosent oppgir at Donald Trump har påvirket dem når de vurderer å dra til USA.

– Holdningen har holdt seg på samme nivå fra forrige undersøkelse, som ble foretatt rett etter at han tiltrådte som president i januar i år, forteller Ellen Wolff Andresen.

– De første to ukene etter at Trump ble innsatt, stupte bestillingene til USA med 50 prosent, sier Wolff Andresen.

Trumps ulike utspill og forsøk på innreiseforbud for visse lands innbyggere er nevnt som forklaringer. Tickets bookingstatistikk avspeiler dette.

Bestillingene til USA er på samme nivå som i fjor, mens det tidligere har vært stor økning i reiser til USA. New York faller på listen over mest populære storbyer.

Høsten 2016 var det en økning på USA-reiser med 24 prosent.

– Et lite fall i dollarkursen og fallende priser på reiser er uforandret, har ikke vært nok til å motvirke Trump-effekten, sier Wolff Andresen.

Likevel holder USA stand som det fjerde mest populære ferielandet i vinter.

Storbritannia øker kraftig

Denne vinteren er det en tydelig økning til Storbritannia. Økningen er på 76 prosent fra i fjor. London har alltid vært et populært reisemål for nordmenn, og er den mest populære storbyen av alle ruteflybestillinger.

Med en økning på 43 prosent, inntar London 4. plass på topplisten for alle typer reiser.

Manchester, Edinburgh og Aberdeen bidrar også til økningen.

– Noen oppgir Brexit som grunn til at de drar til Storbritannia nå. De er engstelige for hvordan det vil slå ut når Storbritannia forlater EU, og reiser derfor nå, sier Wolff Andresen. 

Reiser mer med rutefly

Charterreiser holder seg stabilt, med Gran Canaria som klar vinner. Thailand er charterfavoritt nummer 2. Nordmenn oppgir også sol og varme som den viktigste grunnen til å reise om viunteren, ifølge SIFO-undersøkelsen.

Kapp Verde i Afrika vinterens charterrakett. Vietnam øker også stadig i popularitet. 

Men det er rutefly som driver veksten.

– Fallende flypriser og kampanjer styrer i stor grad reiselysten vår, og gjør at mange bestiller reise på impuls hvis de har noen feriedager til overs, sier Wolff Andresen.

Den harde konkurransen mellom flyselskaper og overkapasiteten av flyseter i markedet gjør at snittprisen totalt har sunket med åtte prosent. Tre flyselskaper har da også gått konkurs den siste tiden. 

Prisen er den viktigste faktoren ved valg av flyreise, tett fulgt av at det er mulig å fly direkte til reisemålet, bekrefter SIFO-undersøkelsen.

Ticket er Nordens største reisebyråkjede og tilbyr privatreiser fra samtlige ledende charter- og reisearrangører, cruise, flyselskaper og hotell.

SIfo har spurt 1026 respondenter mellom 18 og 79 år. 

Powered by Labrador CMS