Republikanernes presidentkandidat Donald Trump på et valgkampmøte i New Mexico i helgen.  (Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix)
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump på et valgkampmøte i New Mexico i helgen. (Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix)

– Bulldoseren Trump kan ødelegge Parisavtalen

Donald Trump kan ødelegge Parisavtalen og det internasjonale samarbeidet for å bekjempe klimaendringene, advarer forsker.

Fredag trer Parisavtalen formelt i kraft, etter overraskende kjapp behandling og godkjenning av regjeringer og folkevalgte rundt om i verden.

Utsendinger fra nesten 200 land møtes neste uke i Marokko på det første store klimaforhandlingsmøtet etter toppmøtet i Paris. Nå skal gjennomføringen av avtalen diskuteres.

Men avtalen kan få en svært vanskelig barndom – og kanskje et kort liv – hvis Trump vinner presidentvalget som holdes idet Marokko-forhandlingene så vidt er kommet i gang.

– Parisavtalen er et skjørt byggverk. Og Trump er en bulldoser som kan rive byggverket ned, sier forskningsleder Steffen Kallbekken ved CICERO senter for klimaforskning.

– Svindel og «bullshit»

Trump har kalt forskningen på klimaendringene «bullshit», «svindel» og noe Kina har funnet på for å ramme USAs økonomi.

Blir han president, har han lovet å fjerne amerikanske miljøtiltak innført av Barack Obama. Han vil umiddelbart stanse all amerikansk støtte til FNs arbeid for å bekjempe den globale oppvarmingen.

På en oljekonferanse i vår lovet han også å oppheve klimaavtalen fra Paris. Hvordan han i praksis skal gjøre dette, er uklart, men han kan uansett enkelt svekke effekten av avtalen.

– Blir Trump president, kan det ramme den internasjonale innsatsen mot klimaendringene hardt, fastslår Kallbekken.

Samarbeid med Kina

Siden Parisavtalen trer i kraft før den nye presidenten overtar, vil det ta minimum fire år å trekke USA fra avtalen.

Klimaminister Vidar Helgesen (H) har overfor NTB bekreftet at både han og andre lands representanter i klimaforhandlingene har ivret for at Parisavtalen raskt måtte tre i kraft – og begrunnet dette med muligheten for Trump-seier i USA.

Konsekvensene av Trumps valgseier vil likevel merkes lenge før det er gått fire år. Parisavtalen er basert på tillit mellom land, oppfylling av nasjonale utslippsløfter og et unikt klimapolitisk samarbeid mellom USA og Kina.

Hvis Trump lar være å oppfylle USAs forpliktelser, og de amerikanske klimautslippene begynner å stige igjen, kan tilliten mellom landene forvitre. Kina og andre store u-land kan bli mindre motivert til å oppfylle egne løfter.

– Det vil være omtrent like skadelig for klodens klima som å trekke seg fra Parisavtalen, sier Kallbekken til NTB.

Viktige avtaler

En iskald vinter kan dermed avløse en svært god høst for internasjonal klimapolitikk. I løpet av én måned er det inngått en viktig avtale om de kraftige klimagassene HFK, og en avtale om utslippskutt fra luftfarten. Og nå trer altså Parisavtalen i kraft.

Selv om Trump kan bli den som endrer det politiske klimaet, er det ikke sikkert situasjonen ville vært veldig annerledes med en annen republikansk president ved roret i USA. Mange av partiets viktigste politikere avviser klimaforskningen og vil oppheve klimatiltak.

Trump er dessuten uforutsigbar, og det er vanskelig å vite sikkert hva slags politikk han vil føre. Siden gasskraft, solceller og vindmøller er blitt billigere, er det mulig at USAs klimautslipp vil synke uten noen politisk innsats overhodet.

Likevel vil mange deltakere på neste ukes klimamøte i Marokko trolig trekke et lettelsens sukk hvis Hillary Clinton vinner presidentvalget. Hun har lovet massiv satsing på grønn energi og en videreføring av Obamas klimatiltak.

Powered by Labrador CMS