Tysklands forbundskansler Angela Merkel og USAs president Donald Trump møttes i Det hvite hus i Washington, D.C. i mars i fjor. (Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB scanpix)
Tysklands forbundskansler Angela Merkel og USAs president Donald Trump møttes i Det hvite hus i Washington, D.C. i mars i fjor. (Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB scanpix)

Tyskere synes forholdet til USA er dårlig

Amerikanerne tror at landet deres har et godt forhold til Tyskland, men det synes ikke tyskerne.

Publisert

Mens flere enn to av tre amerikanere mener forholdet mellom landene er godt, synes over halvparten av tyskerne at det er dårlig.

Det viser tre spørreundersøkelser som det amerikanske forskningssenteret Pew Research Center gjennomførte i fjor, med til sammen 3500 tilfeldig utvalgte deltakere.

Forholdet i storpolitikken har vært litt anstrengt i det siste.

USAs president Donald Trump har kalt den tyske flyktningpolitikken for en katastrofal feil, og den tyske forbundskansleren Angela Merkel har erklært at Tyskland ikke lenger kan regne med USA.

Lav tillit til Trump

Mange amerikanere har likevel fortsatt tillit til den tyske sjefen.

Men det er få tyskere som synes godt om den amerikanske. Bare 11 prosent har tillit til Trump.

Andelen har stupt fra hele 86 prosent sammenlignet med den forrige presidenten, Barack Obama.

På den tida hadde også godt over halvparten av tyskerne et positivt syn på USA. Nå gjelder det bare en tredjedel.

Vil samarbeide mer

Det viktigste i forholdet mellom de to landene er handel og andre økonomiske forbindelser, mener 45 prosent av tyskerne.

Det mener også 33 prosent av amerikanerne. Men like mange mener at forsvar og sikkerhet er viktig. Dette er ikke så viktig for tyskerne. Bare 16 prosent legger vekt på det.

Fire av ti tyskere mener likevel at USA er en av deres to viktigste globale partnerne. Bare en av ti amerikanere tenker slik.

Så er det kanskje håp for forholdet, for et flertall av innbyggerne i begge land ønsker seg mer samarbeid med hverandre.