Donald Trump vil kanskje kutte i klimaforskningen. (Foto: Reuters/Carlo Allegri/NTB Scanpix)

Trump vil at NASA skal droppe klimaforskning

– Konsekvensene vil være at vi mister sentral informasjon om jorden vår, sier Bjørn Samset til forskning.no.

USAs neste president Donald Trump vil at NASA skal prioritere utforskning av rommet, og nedskalere klimaforskningsprogrammet sitt, skriver The Guardian.

 – Vår forståelse av klimaet er helt avhengige av dataene som NASAs satellitter samler inn, sier Bjørn Samset til forskning.no. Han er forskningsdirektør ved CICERO – senter for klimaforskning.

The Guardian har snakket med tidligere kongressmann Bob Walker, som er ansatt i Trump-kampanjen.

– Vi ser NASA i en utforskende rolle. Det er bedre at andre etater tar seg av jord-forskningen, sier Walker til avisen.

Han skal også ha kommentert at NASA har blitt redusert til å sende forsyninger til romstasjonen og å bedrive politisk korrekt overvåkning av miljøet, ifølge The Telegraph.

Walker sier videre at han tror klimaforskning er nødvendig, men at det er så mye politikk i klimaforskningen at en del av forskningsresultatene har blitt dyttet til side. Han mener det ville vært vanskelig å kutte alle forskningsprogrammene, men at det bør flyttes på sikt.

Hva ville skjedd?

– Det ville vært et uvurdelig tap for vår forståelse av klimaendringene, sier Samset.

Men han tror det vil være vanskelig å gjennomføre så dramatiske kutt.

– Det virker ikke særlig gjennomtenkt. NASA-satellittene driver for eksempel med værvarsling og overvåkning av tørkeforhold og orkaner i USA. Mye av dette er jo viktig for forskjellige typer amerikansk næring.

Men hvis kuttene faktisk skjer?

– Helt siden 1960- og 70-tallet har NASA brukt satellitter til å se på været på jorden, og det har blant annet gitt oss mye bedre værvarsling, sier Samset.

– Alle disse årene med målinger har også gitt oss lange tidsserier med data som forskerne trenger for å forstå klimaendringene.

Hvis tidsseriene brytes, betyr det for eksempel mindre datagrunnlag i framtidige studier og mindre data å sammenligne med.

Mer utforsking?

Vi vet foreløpig ikke hva som kommer til å skje med NASA-budsjettene, men The Telegraph skriver at vi kanskje få se mer romutforskning med Trump i sjefsstolen. De tror at det finnes en sjanse for at amerikanerne skal tilbake til månen i løpet av det neste tiåret.

I 2017 har NASA anslått at de trenger to milliarder dollar til jordobservasjon og forskning, mens romforskningen har et budsjett på 2,8 milliarder dollar, ifølge The Guardian.

Spørsmålet er om disse tallene vil endre seg dramatisk etter at Trump blir president i USA den 20. januar 2017.

Powered by Labrador CMS