Rundt 30-35 prosent av den nordkoreanske befolkningen tilhører militæret.

Fungerer sanksjoner? Lærdom fra Nord-Korea

I denne episoden av Statsvitenskap og sånt gir professor Robert Huish en gjennomgang av den politiske situasjonen i Nord-Korea, hvorfor sanksjonene ikke fungerer og hvordan Vestlige selskaper tjener penger på ulovlig handel med landet.

Det første professor Huish trekker fram i podcasten er hvor viktig rakettoppskytingen er for å sikre Kim-regimets posisjon internt. En vellykket oppskytning er et viktig signal til eliten i hovedstaden om at regimet har full kontroll.

Det er generasjoner som husker tilbake til da landet var nedbombet og ikke hadde kontroll over egen sikkerhet. Dette er en liten del av befolkningen, men blant de det gjelder er mange i hovedstaden. Dette er en gruppe som regnes som lojale, og det er viktig å beholde deres lojalitet.

Rundt 30-35 prosent av befolkningen tilhører militæret, og deres lojalitet tas for å være usikker. Samtidig regnes rundt halvparten av befolkningen for å være kritiske eller motstandere av regimet. Dette er hovedsakelig lutfattige bønder som kjemper for å overleve.

For det sittende regimet er vellykkede rakettoppskytinger viktige virkemidler for å sikre lojaliteten i alle gruppene og på den opprettholde samfunnsstrukturen som har vært på plass siden opprettelsen i 1948.

Det andre aspektet Huish trekker fram er signalene som sendes til omverdenen. Regimet viser sine naboer og særlig USA, at landet er i stand til å beskytte seg selv med atomvåpen.

Denne styrken kan de også bruket til å forhandle fram avtaler som gir dem tilgang til varer og ressurser som de ikke har tilgang på ellers. For et land som mangler mye er dette en viktig måte å tette hullene på. Huish omtaler dette som en katt og mus-lek der regimet i Nord-Korea har blitt svært flink til å få det som de vil.

Et stort og komplekst svartebørsmarked

Et av de viktigste verktøyene for regimet er et stort og komplekst handelsnettverk som består av utallige ulovlige metoder og et utstrakt svartebørsmarked. Regimet er flinke til å registrere skip i falske selskaper, utnytte skatteparadiser og skjule skipenes identitet og posisjon. På den måten, slår professor Huish fast, kan Nord-Korea omgå sanksjonene uten problem.

I tillegg har vestlige forsikringsselskaper, deriblant ett norsk selskap, forsikret skip knyttet til Nord-Korea. Det er, med andre ord, mange vestlige selskaper som har tjent gode penger på å selge tjenester til Nord-Korea. På den måten har disse selskapene bidratt til å gjøre sanksjonene mot landet langt mindre effektive enn de kunne ha vært. Det er også flere land, blant annet i Afrika, som har tjent gode penger på å samarbeide Nord-Korea.

Professor Huish kommer også med en brannfakkel, nemlig at sanksjonene mot Nord-Korea ikke fungerer. Det rammer vanlige folk, mens eliten finner måter å omgå sanksjonene på slik at effekten av sanksjonene blir minimal.

Dette har overføringsverdi til sanksjonene som Vesten nå har iverksatt mot Russland.

Du kan lytte til episoden med professor Robert Huish i spilleren under eller finne episoden i Spotify og Apple Podcasts

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Om podcasten

«Statvitenskap og sånt» blir laget av statsviterne Harald Borgebund og Sondre Lindahl fra Høgskolen i Østfold.
Du finner flere episoder på Libsyn, Spotify eller Apple.

Powered by Labrador CMS