For mange som ikke støtter Trumps politikk kan det være vanskelig å forstå hva som appellerte så sterkt til nesten halvparten av USAs befolkning. I denne episode av Statsvitenskap og sånt snakker statsviterne Sondre Lindah og Harald Borgebund med en lojal Trump-supporter.

Hvordan tenker Trump-supportere?

PODCAST: I denne podcasten forklarer Ron Pace fra Nashville, Tennessee, hvorfor han støtter Donald Trump, og hvorfor han mener Trumps presidentperiode vil bli sett på som like betydningsfull som Margaret Thatchers i Storbritannia.

Til manges glede er Trump ikke lenger president i USA, men for mange Trump-supportere er skuffelsen stor over valgnederlaget i november. Mange Trump-supportere mente, og mener fortsatt Trump var rett mann for jobben som USAs president.

For mange som ikke støtter Trumps politikk kan det være vanskelig å forstå hva som appellerte så sterkt til nesten halvparten av USAs befolkning.

I denne podcasten forklarer Ron Pace fra Nashville, Tennessee, hvorfor han støtter Donald Trump, og hvorfor han mener Trumps presidentperiode vil bli sett på som like betydningsfull som Margaret Thatchers i Storbritannia, og Ronald Reagans i USA på 1980-tallet.

Harald Borgebund (til venstre) og Sondre Lindahl står bak podcasten Statvitenskap og sånt.

Mener Trump utfordrer de etablerte sannhetene

Ron trekker linjer tilbake til de store sosiale og politiske endringene USA gjennomgikk fra 1960-tallet og frem til i dag når han forklarer Trumps appell. Han opplever Demokratene som et parti som bruker velferdsordninger til å kjøpe seg støtte hos ulike velgergrupper. Han mener denne trenden startet på 1960-tallet med borgerrettskampen, og har fortsatt i ulike former frem til i dag. Konsekvensen er at Amerikanere flest i dag er mindre selvstendige, og mer avhengige av staten enn tidligere.

Sammen med sterkt fokus på identitetspolitikk opplever Ron at det er behov for politikere som sier hva de mener uten å være opptatt av politisk korrekthet eller å bli likt. Trump er nettopp en slik politiker som uredd utfordrer de etablerte sannhetene i det amerikanske samfunnet. Fordi Trump utfordrer de grunnleggende spørsmålene om hva USA skal være, er han både omstridt og like betydningsfull som Thatcher og Reagan.

Viser hvorfor Trump appellerer til mange

Uansett hva man tenker om Rons oppfatning av dagens USA er det lærerikt å lytte til mennesker som tenker annerledes. Eksponering for andre tanker og ideer enn man selv tror på hjelper til å forstå hvordan andre tenker og ender opp med helt andre konklusjoner enn man selv gjør.

Styrken i det liberale samfunnet er nettopp muligheten for å leve og uttrykke forskjeller. Forståelsene av dagens politiske situasjon i USA er sterkt polarisert. Man trenger ikke være enig med Rons forståelse av USA, men han viser om ikke annet hvorfor Trump appellerer til mange.

Hør mer

Hør mer i podkasten Statsvitenskap og sånt, som er ny på forskning.no. Bak står statsviterne Harald Borgebund og Sondre Lindahl fra Høgskolen i Østfold.

Du finner også episoden på Spotify.

Podkasten finnes på Apple, Google Play Music og Amazon.

Hør flere podcaster på forskning.no:

Powered by Labrador CMS