Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) bruker brexit for å ta opp spørsmålet om Skottlands uavhengighet på nytt.

Mot ny skjebnetime for Skottland

PODCAST: Oppslutningen om skotsk uavhengighet vokser jevnt og trutt i Skottland, og er nå over 50 prosent. Det skjer i en tid med stor usikkerhet, både på grunn av koronapandemien og brexit.

Covid-19 har herjet i hele Storbritannia. Tallene for Skottland er bedre enn sør for grensen, men ikke markant bedre – og sammenlignet med Norge ser det betydelig mørkere ut. Med en befolkning på størrelse med vår har Skottland passert 2500 dødsfall som følge av korona.

Skottland kom skjevt ut fra hoppet i bekjempelsen av covid-19, slik hele Storbritannia gjorde det. Tiltakene kom sent i gang, og spesielt i pleie- og sykehjemsektoren var beredskapen lav den første tiden.

I denne episoden av Pod Britannia kan du høre om Skottlands regjeringsleder og førsteminister Nicola Sturgeon fra det skotske nasjonalistpartiet (SNP). Den handler om Sturgeons rolle og muligheten for at det kan bli en ny folkeavstemning om uavhengighet.

Det er ingen tvil om at etter de første kaotiske ukene i mars festet Sturgeon taket om Skottlands strategi i møte med viruset. Hun la ned et sterkt personlig engasjement og grep handlingsrommet som finnes i selvstyremodellen for Skottland.

Særegne skotske tiltak ble jevnlig annonsert, og Sturgeon selv opprettet en nær dialog med folket gjennom daglige pressebriefinger og intens bruk av sosiale medier.

Famlet ikke

Mens regjeringen i London famlet etter en klar strategi, var Sturgeon klar i talen og nær folk flest. Rollen hun inntok syntes det å være noe kjent med også i et internasjonalt perspektiv.

Boris Johnson kunne sammenlignes med andre mannlige ledere der bombastiske ord dominerte over kyndighet i møte med viruset. Nicola Sturgeon, på sin side, etablerte raskt et image som var gjenkjennelig fra kvinnelige regjeringssjefer i land som Tyskland, Danmark og New Zealand. Her var en leder som maktet å kombinere omsorg og innsikt, i nært samarbeid med fagfolk, og samtidig med en tydelig stemme overfor folket. En leder å stole på.

Rolle eller realitet: Blant velgerne ble Sturgeons koronastrategi raskt en vinner. Og den har fortsatt å være det, i økende kontrast til en sviktende tillit til regjeringen i London på velgernivå.

Stadig større oppslutning om selvstendighet

Parallelt vokste oppslutningen om skotsk selvstendighet jevnt og trutt, fra rundt 40 prosent til mellom 50 og 60 prosent. Forspranget er ikke stort, men konsistent gjennom så å si alle sommerens og høstens meningsmålinger, ifølge avisen The Telegraph.

Sturgeon er i ferd med å oppnå noe det skotske nasjonalistpartiet (SNP) ikke har erfart før. Hun er i ferd med å overtale det brede midtsjiktet av velgere i Skottland. Disse velgerne er ikke er sterkt ideologisk drevet verken i retning separatisme eller union, men er opptatt av godt styresett og et velfungerende demokrati.

Der forgjengeren Alex Salmond genererte både støtte og motstand med voldsom intensitet, er Sturgeon i ferd med å bygge en støtte som er rundere i kantene og med nye lag på grunnfjellet.

Valg i mai

Det er ikke mer enn seks år siden Skottland holdt folkeavstemning om skotsk uavhengighet – den som skulle avgjøre spørsmålet i lang tid framover og som ga 55/45 i favør av fortsatt union. Brexit har vært SNPs brekkstang for å ta opp spørsmålet på ny.

Men før Storbritannia er endelig ute og det fremtidige forholdet avklart, er det vanskelig se for seg et selvstendig Skottland med medlemskap i EU og samtidig nære relasjoner med England.

I mai neste år holdes nytt valg til det skotske parlamentet. Labour, det konservative partiet og Liberaldemokratene, sliter med lederskapsproblemer og uenighet om riktig strategi nord for grensen. Bordet synes dekket for Sturgeon og SNP. De kan gjøre rent bord igjen og stå med et parlamentarisk flertall alene.

Et slikt resultat vil ses på som et mandat for en ny folkeavstemning – muligheten som Boris Johnsons regjering så langt har utelukket å gi dem.

De som drøfter Skottlands framtid i denne episoden av podcasten er Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, Trine Andersen, redaktør for britiskpolitikk.no og Øyvind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo.

Hør episoden Støtten til skotsk selvstendighet.

Du finner også episoden på Itunes og Spotify og på nettsiden britiskpolitikk.no, som står bak podcasten.

Hør flere episoder fra Pod Britannia:

Powered by Labrador CMS