Det kommer ikke akkurat som noen overraskelse at mosen Syntrichia caninervis har sine triks for å tåle tørke.
De er den jo pent nødt til, der den vokser i ørkener verden over – i både Amerika, Europa og Asia. I tørre tider virker mosen brun og død, men bare sekunder etter et påfyll med vann, er den grønn og i gang med fotosyntese.
Spørsmålet er bare hvordan planten får tak i denne fuktigheten, i områder der det sjelden regner.
Nå viser ny forskning at mosen har utviklet et triks som kan utnytte vann i alle former, fra plaskregn til vannmolekyler i lufta.
Samler vann i lufta
Hvert av bladene til S. caninervis er utstyrt med et syltynt hår på tuppen.
Det er kjent fra tidligere at det er noe med dette håret. Forsøk har nemlig vist at mosen vokser dårligere dersom man klipper det av. Men hva gjør de unnselige fibrene?
Nå har forsker Zhao Pan og kollegaer fra USA og Kina brukt både elektronmikroskop og høyhastighetsfilm for å se hva planten driver med.
Det viste seg at det tynne håret har renner i mikro- eller nanostørrelse. Og både størrelsen og formen på disse rillene er perfekt tilpasset til å få vannmolekyler i lufta til å kondensere i dem.
Håret er også svært effektivt til å samle opp små tåkedråper.
Så snart det har samlet seg litt vann, glir dråpen lynraskt ned i til bladet, der den absorberes.
Urinens sorte hull
S. caninervis er altså ekspert på å samle opp vann i lufta. Men de er også rustet for plaskregn, skriver forskerne.
De fleksible bladene og hårene på tuppen absorberer effektivt energien i de fallende dråpene. Dermed reduserer planten plasking, slik at minimalt med vann skvetter bort. Små dråper som likevel spruter ut blir fort bremset av hårene.
Annonse
Ikke uventet mener forskerne at den unike planteteknologien også kan utnyttes av oss mennesker. Og i dette tilfellet har de til og med gått ut og bevist det.
Teamet har rett og slett brukt forskningsresultatene til å utvikle en helt ny plaskedemingsmatte for urinaler, her omtalt som «urinens sorte hull» i teknologibloggen Engadget.
Og dermed er det vel ikke så mye mer å si.
Referanse:
Z. Pan, W. G. Pitt, Y. Zhang, N. Wu, Y. Tao & T. T. Truscott, The upside-down water collection system of Syntrichia caninervis, Nature Plants, juni 2016. Sammendrag.