Annonse
Dette bildet er det første som noen gang er tatt av en Rhododendron mianningense i blomst, og det skjedde i Kangding, Kina, i 2012. (Foto: Remi Nielsen)

Blomstret for første gang utenfor Kina

Denne høsten har den gulblomstrende Rhododendron mianningense blomstret utenfor Kina for første gang. Det skjedde i Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

Publisert

1000 arter – 2 i Norge

Rhododendron (fra gammelgresk rhódon = rose og déndron = tre) er en slekt bestående av over 1 000 arter i lyngfamilien (Ericaceae), både eviggrønne og bladfellende.

De fleste hører hjemme i Asia eller Nord-Amerika. Azaleaer utgjør en undergruppe.

I Norge finnes to viltvoksende rhododendronarter; lapprose Rhododendron lapponicum og finnmarkspors Rhododendron tomentosum.

Arten Rhododendron mianningense vokser vilt bare på et fjell vest i Sichuan, Kina, i den sørlige delen av Himalaya. Den ble vitenskapelig beskrevet for første gang i 1987.

– Den kinesiske botanikeren beskrev den på grunnlag av blomsterplanter som hadde blåst ned fra høyfjellet, der den hovedsakelig vokser, forteller gartner Remi Aleksander Nielsen i Botanisk hage, Naturhistorisk museum, Oslo.

Fra 2008 til 2012 var Nielsen på fire innsamlingsreiser i kinesiske fjellområder. Han lyktes med å finne og samle frø av flere nye, ukjente hagevekster – såkalte ikke-introduserte arter. Blant frøene han fikk md seg var Rhododendron mianningense, med tillatelse fra kinesiske myndigheter og i samarbeid med den botaniske hagen i Kunming, Yunnan.

Besteg feil fjell

Fjellet i Vest-Sichuan, Kina, på 3 800 moh, der norske Remi Nielsen hentet frø av en ny rhododendron som nylig blomstret i Botanisk hage, Oslo, for første gang utenfor Kina. (Foto: Remi Nielsen)

Historien om Remi Nielsens jakt på denne rhododendron-arten startet da han var på sin første reise til Kina og fikk høre om muligheten til å finne en helt spesiell rhododendron i Vest-Sichuan.

Året etter, i 2009, reiste han sammen med den dansk-skotske plantesamlerkollegaen Jens Nielsen til Mianning i Vest-Sichuan. De var utstyrt med telt, soveposer, kokeapparat og alt de trengte for å overleve i et villmarksterreng med farlige dyr og mange utfordringer. Med seg hadde de også kopi av innsamlingsinformasjonen fra de få herbarieeksemplarene av Rhododendron mianningense som finnes.

– Lokalbefolkningen fortalte oss at det er to fjell med navn som skrives på samme måte, men at uttalen på deres dialekt er ulik. Vi hadde ingen måte å finne ut hvilket fjell som var det rette, så vi måtte bare ta en sjanse, forteller Remi Nielsen.

Dessverre valgte de å bestige feil fjell. Dermed fant de ikke den arten de var på utkikk etter. Likevel ble det ingen bomtur. De fant nemlig flere nye plantearter, blant annet Rhododendron tatsienense, og Rhododendron dendrocharis. Den siste har ekspertene på Glendoick Gardens i Skottland beskrevet som den fineste introduksjonen av en småvokst rhododendron i verden de siste årene.

Syv uker på innsamlingsreise i Himalaya

Remi Nielsen studerer Sorbus wilsoniana nordøst i Yunnan i 2009. (Foto: Jens Nielsen)

Høsten 2012 dro de to blomsterjegerne tilbake til Kina, på en syvukers reise. Det meste av tiden var de i Hengduan-fjellene sør i Himalaya, i provinsene Yunnan og Sichuan. Til Mianning ankom de denne gang med en nøyaktig, skriftlig veibeskrivelse fra en kinesisk botaniker. Og nå klatret de opp på det riktige fjellet.

– På veien opp fant vi Rhododendron mianningense i skogen, der den vokste på trestubber og steiner, slik det tidligere var beskrevet. Da vi kom nærmere toppen, 3800 meter over havet, fant vi til vår store overraskelse store vidder dekket med denne arten, og den vokste omtrent som røsslyng her hjemme, forteller Nielsen.

Plantene var en halv meter høye, med fint bladverk i tette tuer. Med sin lave og tette vekst med forholdsvis store, gule blomster vil den kunne ha stor verdi som hageplante.

Tor Salve Mjaaland, ansvarlig gartner i fjellhagen i Botanisk hage, har lykkes med å dyrke fram fine eksemplarer fra de kinesiske frøene. De første kom i blomst i september i år.

Våren 2016 kan Fjellhagen i Botanisk hage forhåpentlig vise frem denne arten i blomst, som den første hagen i verden. Men går det slik de håper, vil Botanisk hage etter hvert vise fram flere nye Himalaya-vekster som hage-entusiaster aldri har sett maken til.

– For meg er det fantastisk interessant å lete opp sjeldne og ukjente arter. Det blir som både en hobby og en sport. Ofte finnes det nesten ingen kunnskaper om hvor en art vokser, så jeg må studere gamle kart, herbarier og notater og ellers lete meg fram. Det er et omfattende detektivarbeid, forteller Nielsen.

Stor begeistreing

I det norske fagmiljøet er det stor entusiasme:  

Prøveutsetting i Fjellhagen, Botanisk hage, september 2015: Remi Nielsen med den nye rhododendronarten, som han har hentet fra Vest-Sichuan. Dette er første blomstring utenfor Kina. (Foto: Nils I. Skinnarland, NHM)

– Det Remi Aleksander Nielsen gjør er meget spesielt og verdifullt både for botanisk interesserte, hageentusiaster og for vitenskapen. I verdenssammenheng er det nesten ingen som er villige til å reise på farefulle og strabasiøse ekspedisjoner for å dokumentere ukjente, nye blomsterarter, sier Ole Jonny Larsen, som er nestleder i Den norske Rhododendronforeningen, med 400 medlemmer.

Han fremhever innsatsen både til Remi Nielsen og hans kollega Jens Nielsen, som begge jobber som gartnere, men har brukt mye av sin fritid til å studere botanikk og forske på rhododendron. Han forteller at det i fagmiljøet knytter seg stor interesse til Rhododendron mianningense.

– Den tilhører underseksjonen Lapponia, og den skiller seg fra de andre artene på flere måter, blant annet gjennom at den har gule blomster, som er svært sjeldent, og at den har tett bladverk og blader med en uvanlig fasong. Det gjenstår å se hvor hardfør den er, men mye tyder på at dette kan bli en populær hagevekst om noen år, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS