Øynene forteller ikke om vi lyver

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en vanlig oppfatning at øyebevegelser kan avsløre om en person lyver. Men etter å ha gjennomført tre ulike studier, konkluderer britiske forskere med at det ikke er mulig å skille løgn og sannhet gjennom å se på øynene til den som snakker.

Forskerne fra University of Hertfordshire og University of Edinburgh ville teste ut om det var hold i påstandene fra de omdiskuterte NLP-skolene, som mener at man ser til høyre når de lyver og at øynene beveger seg mot venstre når man snakker sant. NLP står for nevrolingvistisk programmering, og brukes i terapi og som teoretisk grunnlag i selvutviklings- og ledelseskurs - også i Norge.

De britiske forskerne filmet frivillige som ble instruert til å snakke sant eller usant, og kodet øyebevegelsene deres. Både forskerne og andre frivillige analyserte opptakene, og fant ingen sammenheng mellom hvor øynene beveget seg og sannhetsgehalten i utsagnene. En tredje studie der det ble brukt opptak fra ekte situasjoner viste heller ikke noen sammenheng.

- Vår forskning viser at det er forskjeller i måten løgnere og ikke-løgnere oppfører seg på, men vi fant ikke noe avslørende mønster i øyebevegelsene deres, uttaler en av forskerne i en pressmelding fra University of Hertfordshire. (forskning.no/NK)

Powered by Labrador CMS