Øyeblikket: Se vannstrålen folde seg ut

Sannsynligvis har du opplevd det samme. Du skrur på vannet i oppvaskkummen og det spruter utover så alt blir vått. Vannstrålen traff ei skei.

I samarbeid med NRK

 

Det er utrolig irriterende å bli våt, men tar du deg tid til å studere hva som skjer oppdager du hvor vakkert det kan være.

Når vannet treffer skeia i videoen, kastes vannet opp og ut. Det formes til et flak som ligner en paraply. Alt skjer fordi vannet flyter på en spesiell måte.

Orden eller kaos

– Sånn røft sagt kan vi si at vannet flyter på to måter. Enten laminært eller turbulent, forklarer fysiker Bjørn H. Samset.

Når vannet flyter laminært har det jevn fart, er gjennomsiktig og uten bobler slik vi ser i videoen. Skrur vi opp trykket på vannet vil det flyte turbulent, altså mer kaotisk. Vi får bobler i vannet og det spruter utover til alle kanter uten at det formes til et flak.

Foldes ut

Når vannet treffer skeia med jevn fart bøyes det utover, fortsatt jevnt, og renner pent ut til kanten av skjeen - og over kanten. Da har vannet ganske lik hastighet utover og flyter som et tynt flak.

Flere krefter slår til

Etterhvert virker flere krefter inn. Overflatespenningen til vannet er sterk og vil alltid prøve å holde vannet mest mulig samlet. Når farten minker ut mot kanten blir det derfor til små dråper. De faller ned i oppvaskkummen, med hjelp fra tyngdekrafen.


Her kan du se flere øyeblikk-videoer

Powered by Labrador CMS