De som unngår å innta godsaker etter middag er slankere enn de som gir etter for lysten på noe godt  på kvelden. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
De som unngår å innta godsaker etter middag er slankere enn de som gir etter for lysten på noe godt på kvelden. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Knasking på kveldstid er lite tilfredsstillende

Hjernen din blir ikke like begeistret for mat på kvelden. Det kan føre til at du spiser enda mer.

På kveldstid har flere av oss saumfart kjøkkenet etter noe godt å spise på. Og som regel blir det gjerne fem kjeks i stedet for én. Hvorfor det?

Masterstudent Travis Masterson fra Brigham Young University har undersøkt nettopp dette. Han slo seg sammen med en MRI-ekspert for å undersøke hva som foregår inne i hodet vårt når vi tenker på mat.

Resultatet viste at hjernen vår kan reagere ulikt på den samme typen mat, avhengig av når på døgnet vi ser den.  

Bilder av feit mat

I den forholdsvis lille studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet Brain Imaging and Behaviour, ble 15 forsøkspersoner overvåket med en MRI-maskin for å avdekke hvordan hjernen reagerer på mat. Ved å vise deltakerne 360 bilder av både rik og kalorifattig mat to ganger i løpet av én dag, kunne forskerne se forskjeller på hjerneaktiviteten.

Forsøket ble gjentatt to ganger med én ukes mellomrom.

Forskerne forventet at maten skulle se mest fristende ut på kveldstid, med tanke på at det gjerne er da man småspiser mest. Men studien viste motsatt resultat.

Bildene av den kaloririke maten viste en økning i hjerneaktiviteten på dagtid, men på kvelden var disse reaksjonene betydelig lavere.

Liten tilfredsstillelse

– Vi trodde responsene skulle bli høyere på kvelden, fordi vi har en tendens til å spise mye mer sent på dagen, sier Lance Davidson, medforfatter i studien, i en pressemelding.

– Det kan hende at maten ikke oppleves som like tilfredsstillende på natten, så du kompenserer ved å spise enda mer, sier Masterson i samme pressemelding.

Masterson innrømmer at denne studien er liten, og at det trengs ytterligere forskning for å gi denne teorien mer kjøtt på beina.

Men han tror likevel at det kan være verdt å tenke over når man står foran kjøleskapet sent på kvelden.

– Jeg sier til meg selv at det sikkert ikke vil være så tilfredsstillende som jeg tror. Det hjelper meg å la være med for mye småspising på kvelden, sier han.

Referanse:

Masterson, T.D. (et al) Neural reactivity to visual food stimuli is reduced in some areas of the brain during evening hours compared to morning hours: an fMRI study in women (05.05.2015) Brain Imaging and Behavior. [Oppsummering]

Powered by Labrador CMS