Jenter som tror de er overvektige, er mer triste enn jenter som faktisk er overvektige. Samtidig er undervektige gutter hardt rammet, viser forskning utført med en ny metode.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hvis du noen ganger tenker at den tykke jenta i klassen må ha det vanskelig, kan godt være du tar feil.
Overvektige jenter har i hvert fall generelt mindre tendens til å være depressive enn jenter normal vekt som tror de veier for mye.
Det viser forskning fra Pennsylvania State University i USA, hvor psykologer har undersøkt data fra over 12 000 tenåringer.
– Vi bekymrer oss ofte om hvordan overvektige jenter har det, og leger har en tendens til å tro at jenter med normal vekt har det godt med seg selv. Resultatene våre viser at det kanskje burde være omvendt.
Det sier Michelle L. Frisco, førsteamanuensis i sosiologi og demografi på Penn State, i en pressemelding.
Flere faktorer med
Normalt analyserer forskere enten
hvordan unge har det når de er overvektige eller
hvordan holdningen deres til vekten påvirker livssynet deres
I denne studien har forskerne kombinert de to punktene, slik at de unges vekt er kombinert med deres oppfatning av vekt. De har sammenlignet opplysningene med svaret deres på et spørreskjema som kartlegger tendensen til depresjon.
Den fremgangsmåten begeistrer en dansk psykologiprofessor.
– Det er veldig bra å gjøre det på den måten, for forestillingene om egen kropp er utrolig viktige for hvordan man har det. Noen ganger er det viktigere enn virkeligheten selv, sier Ask Elklit, professor på Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet.
Et studium i tråd med tiden
Elklit utdyper:
– Forestillingene styrer våre tanker og følelser. Noen ganger er det vondt å oppleve at folk kan ha noe som andre ser som misoppfatninger, for eksempel en skjev nese, for mye fett på kroppen eller en annen feil ved utseendet.
– Det kan utløse symptomer at man tror på det er noe galt, og i kognitiv behandling dreier det seg nettopp om å endre de forestillingene ved å få dem prøvd og testet og få folk til å tenke annerledes.
– Derfor gir en slit studie god mening, og den passer godt med de behandlingsformene som er effektive og in for tiden, sier Elklit.
Undervektige gutter er svært fortvilet
En annen konklusjon i den amerikanske undersøkelsen er at undervektige gutter er «svært fortvilet» over å veie for lite.
Annonse
Frustrasjonen er vesentlig større enn den overvektige gutter opplever, og det får forskerne til å konkludere at med jenter med normal vekt og undervektige gutter er to grupper som hittil har vært oversett når man snakker om vektproblemer.
Oppdagelsen gir temmelig god mening, mener professor Elklit.
– Stereotypier eller forestillinger omkring hvordan man skal se ut, for eksempel fra bilder i reklame, påvirker oss. Jeg har opplevd et par ganger i terapi med menn som ikke var så høye at de følte seg underlegne og mindre mandige enn andre menn.
– For menns vedkommende skal man helst ha en «passe» størrelse og vekt for å være mandig. Hvis man er tynn, kan man føle seg et godt stykke fra idealet, og det kan være et problem.
Det kan være bedre å være tykk enn tynn
Ifølge Elklit kan det faktisk være bedre å være overvektig enn å være tynn.
– Ofte blir overvektige nærmest straffet, for eksempel fordi andre mener at de skal arbeide med overvekten deres. Men det er også andre forestillinger forbundet med overvekt, for eksempel mer glede og livsnytelse. Derfor er det ikke utelukkende negativt å være overvektig, og det kan gjøre en forskjell for hvordan man har det, forklarer Elklit.
Psykologens vurdering er helt på linje med de amerikanske forskerne.
– Overvektige tenåringer har kanskje ikke så mange problemer som vi hittil har trodd. Tidligere forskning kan ha oversett de viktigste gruppene: Jenter med normal vekt som tror de er overvektige og undervektige gutter, konkluderer de.
Realister med overensstemmelse mellom vekt og oppfatningen av kroppen sin har ifølge forskerne «ikke de store problemene» i forhold til depresjon.