Fornøyd med utseendet, tross fedme og fysisk handicap

Personer med avvikende kropper er minst like fornøyde med utseendet sitt som de slanke og veltrente, til tross for at de befinner seg langt unna det kroppslige idealet vi ser på TV og i ukebladene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Det er bred enighet blant folk om hvordan en kropp aller helst skal se ut. Både menn og kvinner mener en bra kropp er en som er slank og veltrent.

En ny studie viser likevel at de som befinner seg langt unna dette idealet er minst like fornøyde med utseendet sitt som personer som faktisk er slanke og veltrente.

Forskerne mener at personer med et sterkt avvikende kroppsutseende blir vant til speilbildet sitt, og tenker lite på hva andre måtte mene om dem.

Funnet kan også bety at de aller fleste finner noe feil med kroppene sine, også menn og kvinner som er slanke og veltrente og objektivt sett har bra kropper.

Mari Rysst og Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning foretok 20 dybdeintervjuer med menn og kvinner. Halvparten av deltakerne hadde et avvikende kroppsutseende i forhold til idealet, enten overvekt eller fysiske handicap.

- Utseendet ikke så viktig

Når deltakerne med avvikende kropper ble spurt om hva de mente var en attraktiv eller sexy kropp, så anerkjente de det slanke og veltrente idealet, men la større vekt på at personalitet, sjarm og karisma er viktige og attraktive trekk.

En overvektig kvinne sa at “menn som bryr seg om andre er sexy”, og “en attraktiv kropp kan like så gjerne være tykk som tynn, egentlig. For meg er det ikke så viktig.”

Rysst antyder at de overvektige deltakerne kan ha tonet ned betydningen av utseendet for å gi legitimitet til å normalisere egne overvektige og utrente kropper.

- Noen av de som åpenbart hadde for store kropper sa at de egentlig var ganske fornøyd med kroppen sin, sier Rysst.

- Det var en som var svært overvektig som sa hun hadde distansert seg fra kroppen og hadde sånn sett klart å leve, og hadde god selvtillit og god jobb.

Rysst legger til at denne personen etter hvert fikk en del helseproblemer.

Folk godtar utseendet sitt

Deltakerne med avvikende kropper hadde enten tapt en årelang kamp mot overvekt eller blitt utsatt for brannskader og andre kroppslige skader, som for eksempel et ødelagt ben.

Disse lærte seg å akseptere de fysiske handicappene sine, men utover det jobbet de med å forme og forbedre andre sider av utseendet.

“Storm”, en 30 år gammel mann med brannskadet hud, fortalte forskerne at han var vant til arrene sine og istedet så andre ting som han kunne tenke seg å forandre. Han trente regelmessig og fulgte en sunn diett for å kunne fremstå som sterk og godt bygd, og brydde seg mindre om brannskadene.

- Man må bare akseptere at enkelte ting ikke kan forandres, hvis man ikke gjør det blir det bare for vanskelig, sa han.

“Storm” og flere andre deltakere mente det er vanskeligere å leve med kroppslige avvik som de faktisk kan gjøre noe med.

Alltid rom for forbedring

Deltakerne med gjennomsnittlige kropper så ut til å være mindre fornøyd enn personer med avvikende kroppsutseende.

- Det var kanskje litt overraskende at de som i utgangspunktet hadde en slank og trent kropp var såpass misfornøyde som de var. Men det speiler litt det som er i samfunnet, at man kan aldri bli bra nok, sier Rysst.

- Det er alltid noe du kan forbedre, sa “Peter”, en 18-åring som trente regelmessig og hadde et over gjennomsnittlig godt kroppsutseende. For ham var en mann som ser bra ut en med “smal midje, brede skuldre og en bred rygg.”

Ukeblader og popkultur

Rysst sier at idealkroppene - slik deltakerne beskrev dem - reflekterer den visuelle diskursen som finnes i glossy magasiner og en populærkultur som er dominert av stylede, veltrente menn og pene og slanke kvinner som oftest er retusjert til perfeksjon.

- Jeg tror at mange blir påvirket av bilder i media, reklamer, og i det offentlige rom, sier Rysst.

- Vi tenker ikke på det, men det som former våre bilder av den perfekte kroppen er det vi blir eksponert for.

Flere studier har funnet at bilder av perfekte kropper og mennesker i magasiner kan ha en ødeleggende effekt på folks selvtillit.

Forskere ved Stanford University og University of Massachusetts fant for eksempel at omkring 70 prosent av de kvinnlige studentene som deltok i en undersøkelse var mindre fornøyde med sitt eget utseende etter å ha lest kvinneblader.

Oversatt fra sciencenordic.com

Powered by Labrador CMS