Mye øreverk kan gi overvekt

Barn som er mye plaget av infeksjoner i ørene, kan bli overvektige som voksne. Fjerning av mandlene kan også gi utslag på vekta, hevder amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Hadde han mye øreverk som liten? Amerikanske forskere mener det kan være en sammenheng mellom hyppig infeksjon i mellomøret og utvikling av overvekt. (Foto: Colourbox.com)'
"Hadde han mye øreverk som liten? Amerikanske forskere mener det kan være en sammenheng mellom hyppig infeksjon i mellomøret og utvikling av overvekt. (Foto: Colourbox.com)"

Noen vil kanskje ha vanskelig for å tro sine egne ører, når de blir fortalt at øreverk i barndommen kan føre til overvekt som voksen.

Men fem studier som nylig ble presentert for Amercian Psychological Society, peker i denne retningen, skriver BBC.

Plaget av øreverk

I den ene studien ble over 6000 personer intervjuet om sin sykehistorie.

De som hadde vært moderat til svært plaget av øreverk som barn, viste 62 prosent større sjanse for å ha utviklet overvekt, ifølge forskerne.

Fjernet mandlene

En annen studie, utført av forskere ved University of Minnesota, tok for seg sykehistorien til 14.000 personer.

'Illustrasjon av øre og øregangen. Infeksjoner i mellomøret kan skade nerven chorda tympani. (Illustrasjon: National Institutes of Health)'
"Illustrasjon av øre og øregangen. Infeksjoner i mellomøret kan skade nerven chorda tympani. (Illustrasjon: National Institutes of Health)"

Det viste seg at de som hadde fjernet mandlene som barn, hadde 40 prosent større sjanse for å utvikle overvekt.

Skadet nerve

Ifølge forskerne ved Florida College of Dentistry kan skader på en nerve i øret være forklaringen.

Nerven chorda tympani går gjennom mellomøret, og er knyttet til opplevelsen av smak.

Forskerne mener at en skade på nerven, forårsaket av infeksjoner i mellomøret, øker appetitten på mat med høyt fett- og energiinnhold.

Dette vil igjen kunne lede til overvekt.

Smaksstudie

En annen studie, nylig presentert for American Chemical Society, tok utgangspunkt i 245 personer som alle var over 30 år år. Disse personene hadde en kjent sykehistorie med øreinfeksjoner som barn.

'Infeksjoner i øret kan skade en nerve som er knyttet til smaksopplevelse. Dette kan føre til endring av matpreferansene, i retning kaloririk og usunn mat, hevder forskere. (Foto: Colourbox.com)'
"Infeksjoner i øret kan skade en nerve som er knyttet til smaksopplevelse. Dette kan føre til endring av matpreferansene, i retning kaloririk og usunn mat, hevder forskere. (Foto: Colourbox.com)"

Disse personenes matpreferanser ble så sammenliknet med matpreferansene til et utvalg på 1.055 personer, som ikke hadde vært plaget av infeksjoner i ørene.

Velger det usunne

Deltakerne i studien skulle rangere sine personlige favoritter blant 26 forskjellige matvareprodukter, som spente fra sunne produkter, til usunn mat med høyt fettinnhold.

Det viste seg at de som hadde vært plaget av infeksjoner, også hadde den største forkjærligheten for usunn, kaloririk mat.

- For tidlig å konkludere

Forsker Linda M. Bartoshuk, som har ledet den ene studien, understreker samtidig at det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner.

- En mulig sammenheng mellom infeksjoner i øret, matpreferanser og overvekt er uansett svært kompleks. Forståelsen av disse problemstillingene er i en tidlig fase, sier hun. 

Skeptiske

Også en rekke uavhengige eksperter som BBC har innhentet kommentarer fra, stiller seg foreløpig avventende.

'- Valker og fedme kan like gjerne skyldes helt andre forhold enn øreinfeksjon, innvender eksperter BBC har snakket med. Også forskerne selv mener det er for tidlig å konkludere. (Foto: Colourbox.com)'
"- Valker og fedme kan like gjerne skyldes helt andre forhold enn øreinfeksjon, innvender eksperter BBC har snakket med. Også forskerne selv mener det er for tidlig å konkludere. (Foto: Colourbox.com)"

- Det er velkjent at infeksjoner og operasjoner i øret kan føre til nedsatt smaksfunksjon. Men utvikling av overvekt kan skyldes helt andre ting, sier barnelege Ray Clarke ved Hey Children’s Hospital i Liverpool.

Heller ikke ved forskningsinstitusjonen Deafness Research UK vil de trekke noen forhastede konklusjoner.

- En slik sammenheng er selvsagt mulig. Men jeg vurderer den som svært lite sannsynlig, sier professor Mark Haggard til BBC.

Lenke:

Les mer hos BBC

Referanse:

Taste damage contributes to obesity, onsdag 20. august 2008: Symposium Title: Chemical Senses and Health.  Linda M. Bartoshuk: UF Center for Smell and Taste, University of Florida, og Derek J. Snyder, Neuroscience, Yale University.

Powered by Labrador CMS