Annonse
Når du får en type 2-diabetes-diagnose, går du ned i vekt, viser ny forskning. Tidligere undersøkelser har ellers vist at diabetikere ofte legger på seg etter at de har fått diagnosen. (Foto: Colourbox)

Går ned i vekt etter diabetesdiagnose

Folk slanker seg i årene etter at de har fått diagnosen type 2-diabetes, viser en ny studie. Det er stikk i strid med tidligere resultater.

Publisert

Studien

885 pasienter over 40 år deltok. 

Medianvekten utviklet seg slik: 

10 år før diagnosen: 80 kilo 
1 år før diagnosen: 85,4 kilo 
På diagnosetidspunktet: 82,4 kilo 
6 år etter diagnosen: 80 kilo 

Insulin

Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen. Insulinhormonet sørger for at kroppen kan lagre sukker i vevet, der det blir brukt som drivstoff for cellene. 

Noen mennesker har insulinresistens. Det innebærer at vevet ikke reagerer naturlig på insulin. 

Insulinresistens gir ikke symptomer i seg selv, men er forbundet med høyt blodsukker og type 2-diabetes. 

Fedme og type 2-diabetes henger sammen: Hvis du har blitt overvektig, er du i faresonen for denne sykdommen. 

Forskning har vist at mange fortsetter å legge på seg etter diagnosen. Men en ny dansk studie tyder nå på det motsatte. 

– Fedme er den største risikofaktoren for type 2-diabetes, og de fleste pasientene har lagt på seg i årene opp til diagnosen. Undersøkelsen vår viser at pasientene går ned i vekt etter diagnosen, sier Rasmus Køster-Rasmussen fra Københavns Universitets forskningsenhet for allmenn praksis. 

Slanker seg 

I undersøkelsen, som er publisert i tidsskriftet PlosOne, har Køster-Rasmussen og kollegene hans observert 885 diabetikere. Alle fikk diagnosen etter fylte 40 år. 

De ble spurt hvor mye de veide 1, 10 og 20 år før diagnosen. Seks år etter diagnosen hadde de i gjennomsnitt slanket seg 2,5 kilo. 

Ifølge Rasmus Køster-Rasmussen er resultatet overraskende:

– Mange leger mener det er vanskelig å få pasientene til å slanke seg, men denne studien viser at det er mulig, sier Køster-Rasmussen. 

Ny individuell behandling 

Henning Beck-Nielsen er professor ved Syddansk Universitet og en ledende ekspert på diabetes. Han har en teori om hvorfor pasientene slanket seg: Legene er blitt flinkere til å behandle sykdommen. Tidligere fikk pasientene for mye insulin. Med mye insulin øker appetitten tilsvarende.

– Tidligere sa man at blodsukkeret til alle pasienter skulle under 6,5 prosent. Legen økte dosen insulin for å nå dette målet, selv om pasientene la på seg, sier Beck-Nielsen. 

– I dag tar man individuelle hensyn. Det er ikke alle som trenger et så lavt blodsukkernivå, fortsetter han. 

I motsetning til de med type 1-diabetes, trenger ikke alle type 2-diabetikere å bruke insulin i det hele tatt. Ofte holder det med justering av kostholdet, økt fysisk aktivitet og vektreduksjon hvis det er nødvendig.

Men mange – omtrent 70 prosent – av personer med type 2-diabetes trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin i tillegg.

Gir mindre insulin 

Type 2-diabetikere får høyt blodsukker fordi de ikke produserer nok insulin, samtidig som kroppen reagerer dårlig på dette insulinet.

For å få ned blodsukkeret gir legen noen ganger et insulinpreparat. Dessverre øker det appetitten. 

– Jo mer insulin legen gir, desto mer legger pasienten på seg, forklarer Beck-Nielsen. 

Vektøkning øker risiko 

Hvis man har type 2-diabetes, risikerer man en rekke følgesykdommer hvis vekten blir for høy, forklarer Henning Beck-Nielsen: 

– Mange av pasientene er overvektige, og det øker risikoen for andre helseproblemer, som blodpropp og hjerte- og karsykdommer, sier han. 

Legene tar nå hensyn til hvor gammel pasienten, hvor mye han eller hun veier og så videre. Pasientene får også individuelle planer for kosthold og trening. 

Referanse:

Niels de Fine Olivarius mfl.: Weight Changes following the Diagnosis of Type 2 Diabetes: The Impact of Recent and Past Weight History before Diagnosis. Results from the Danish Diabetes Care in General Practice (DCGP) Study, Plos One (2015), DOI: 10.1371

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS