Briller med autofokus

Bifokale og progressive briller kan bli gammeldagse hvis smarte brilleglass når butikkhyllene. Med flytende krystaller kan gamle, trette øyne få ungdommens smidighet tilbake.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'På disse demonstrasjonsbrillene er feltet med flytende krystaller i fresnel-mønster gjort synlig. Foto: PixelOptics'
"På disse demonstrasjonsbrillene er feltet med flytende krystaller i fresnel-mønster gjort synlig. Foto: PixelOptics"

Briller som fokuserer fra nært til fjernt med et knappetrykk er på prototyp-stadiet. Om et par år håper firmaet PixelOptics å selge briller som stiller skarpt på den avstanden vi trenger å se.

Flytende krystaller

Ved å bruke flytende krystaller har forskerne Nasser Peyghambarian og Guoqiang Li fra University of Arizona klart å lage brilleglass med variabelt fokus. Når elektrisk spenning settes på krystallene, danner de konsentriske sirkler. Disse sirklene danner en slags linse, kalt en Fresnel-linse.

'Fresnel-linser (a) kan gjøres tynnere enn vanlige linser (b). Her sett i tverrsnitt, slik at sirklene er gjennomskåret'
"Fresnel-linser (a) kan gjøres tynnere enn vanlige linser (b). Her sett i tverrsnitt, slik at sirklene er gjennomskåret"

Fresnel-linser er best kjent fra fyrtårn. I en glassplate foran fyrlykta er det gravert inn sirkelmønstre, og disse samler lysstrålen med like stor kraft som en mye tykkere vanlig linse.

Fresnel-linser i briller gir altså tynne glass. Brukeren kan få dynamisk fokus uten å gå rundt med teleskop-tuter på nesa.

Auto-fokus

De første utgavene av dynamiske briller vil ha manuell omkobling mellom nærsyn og “fjernsyn”. Seinere skal brillene kobles til en infrarød avstandsmåler som finner ut hva du ser på og hvor langt unna det er. Først da blir autofokus-brillen virkelighet.

De første autofokus-brillene vil bare ha to fokusinnstillinger, men seinere modeller vil kunne fokusere skarpt på tre eller flere avstander.

Firmaet PixelOptics utvikler teknologien til forskerne fra University of Arizona, og har utviklet en heller klumpete prototyp som får gymnaslærer Pedersen til å se ut som Brad Pitt. Men firmaet lover at de ferdige produktene vil ta seg bra ut i brillebutikkene.

Militære superbriller

'Venn eller fiende?'
"Venn eller fiende?"

PixelOptics har også fått en kontrakt med det amerikanske forsvarsdepartementet for å utvikle SuperVision, en teknologi som skal gi amerikanske soldater det aller beste skarpsynet.

Målet er å gjøre det lettere å se forskjell på venn og fiende og redusere ulykker der soldater ved en misforståelse skyter mot sine egne.

SuperVision skal gi enda bedre syn enn det nakne øye kan gi. Det er altså ikke bare dagens potetskrellere som kan bli oppgradert til stridende A. Også soldater uten briller vil dra nytte av Super Vision.

Brillene skal overvåke forskjellige optiske forstyrrelser i øyet dynamisk og korrigere i sanntid. Dermed vil øyets egen linse og SuperVision samarbeide for å gi brukeren et skarpere syn på verden.

Også i teleskoper

Dynamisk fokus er også tatt i bruk i store teleskoper. Forstyrrelser i atmosfæren gir uskarpe bilder, men ved å deformere de store speilene i teleskopet i sanntid kan disse forstyrrelsene motvirkes.

Teknologien kalles adaptiv optikk og gjør at de beste teleskopene på jorda kan konkurrere med skarpheten til romteleskopet Hubble.

Les mer

Om virkemåten til dynamiske brilleglass, PixelOptics netttsider.
Om det militære SuperVision-prosjektet.

Powered by Labrador CMS