Forsker ble truet med ikke å bli publisert

Forskeren som fant det kreftfremkallende stoffet akrylamid når karbohydrater stekes, ble truet med å ikke bli publisert i et vitenskapelig tidsskrift. Saken stiller prinsippielle spørsmål rundt offentliggjøring av forskningsresultater.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var forskeren Eden Tareke som fant ut at det dannes det kreftfremkallende stoffet akrylamid når en del matvarer som inneholder karbohydrater stekes. Hun er doktorand ved Wallenberg-laboratoriet ved Stockholms universitet.

Da hun varslet det svenske næringsmiddeltilsynet, Livsmedelsverket, ønsket de å publisere resultatene raskest mulig. Samtidig hadde Eden og hennes medarbeidere en artikkel inne til godkjenning i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry. Da tidskriftets eksperter hadde godkjent artikkelen ble nyheten om akrylamid presentert på en pressekonferanse I Sverige, der nyheten slo ned som en bombe.

Det likte imidlertid ikke redaktøren av tidsskriftet, og truet med å ikke publisere hennes artikkel. For Eden Tareke hadde det vært et problem fordi hun trenger publiseringer for å kunne få sin doktoreksamen fra universitetet. Dette er en ganske vanlig problemstilling for mange forskere. Skal man vente til alt er vitenskaplig publisert eller skal man i alvorlige tilfeller gå ut offentlig og risikere å få et frynsete rykte i forskningsverdenen?

- Det kunne vært fristende å forske videre og være den som kom frem til hvordan en kan unngå akrylamid i disse matvarene, sier Eden Tareke.

- Men kunne tatt ti år. Det føles riktig og viktig å gå ut med dette nå, sier hun.

Professor i journalistikk, Stig Hadenius, har nå sluttet seg til dem som kritiserer det svenske næringstilsynet for å ha gått ut med disse foreløpige resultatene. Han mener at utspillet bærer preg av at offentlige institusjoner og universiteter må kjempe om forskningsmidler, og at dette var grunnen til at Livsmedelsverket i samarbeid med Stockholms universitet gikk ut med saken.

Spørsmålet som både Hadenius og andre burde stille seg er hva som hadde skjedd dersom Eden Tareke hadde ventet med å gå ut med saken til hun var ferdig med sin forskning. Trolig ville kritikken fra journalister og andre da blitt rettet mot henne med påstand om at hun satte egne eksamener og karriere foran folks rett til å få vite om kreftfaren.

Kan man akseptere at et vitenskapelig tidsskrift påberoper seg enerett til å publisere nyheter av denne typen og dermed sette unge forskeres mulighet for å få eksamen i fare?

Debatten er ikke blitt noe mindre etter hendelsene i Sverige.

Les mer om akrylamidavsløringene

Powered by Labrador CMS