Det er det ikke nødvendigvis på grunn av fusk at flere artikler ble trukket tilbake i fjor. (Foto: Shutterstock, NTB Scanpix)
Det er det ikke nødvendigvis på grunn av fusk at flere artikler ble trukket tilbake i fjor. (Foto: Shutterstock, NTB Scanpix)

Flere studier trekkes tilbake

Usikkert hvorfor tallet har steget.

Antallet forskningsartikler som ble trukket tilbake av vitenskapelige tidsskrifter, steg fra 500 i 2014 til 684 i 2015, noe som svarer til en på stigning 37 prosent.

Det skriver organisasjonen retractionwatch.com. De ikke har talt tilbaketrekninger i hvert kalenderår, men fra 1. oktober ett år til 30. september det neste. 

Det finnes ingen entydig forklaring på hvorfor tidsskriftene har trukket tilbake flere artikler i fjor i forhold til tidligere år. For eksempel ser det ikke ut til at det har blitt trukket mange artikler tilbake av samme forfatter eller fra det samme tidsskriftet.

Det viser seg imidlertid at det har blitt rettet mer i artiklene. Antallet rettelser i forskningsartikler steget med 30 prosent i samme periode.

Derfor er det ikke nødvendigvis på grunn av fusk at flere artikler ble trukket tilbake i fjor. Det kan ha noe å gjøre med at det blir gjort flere feil.

Ifølge retractionwatch.com trekker tidsskriftene tilbake omkring 500–600 artikler i året, så tallet fra 2015 ligger over det forventede antallet.

Powered by Labrador CMS