Matematiker Jo Røislien holdt innlegg for deltakerne på Program for fremragende forskningsformidling ved HiOA. (Foto: Sonja Balci)
Ebola-forskning og drilling i formidling
Her får du de viktigste nyhetene fra universitets- og høgskolesektoren fra uka som gikk.
redaksjonen iforskning.no
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Driller forskere i formidling
Verden skriker etter enkle forklaringer på vanskelige ting, sa forsker, matematiker og NRK-programleder Jo Røislien til deltakerne på Program for fremragende forskningsformidling.
- Bestem deg for de ti tingene du har lyst til å fortelle til de norske folk, og si det om og om igjen, påpekte Røislien.
Ebola-forsker forsker på alle som ikke er smittet av ebola
Stipendiat og Lege Håkon A. Bolkan mener frykten og kaoset ebola skaper kan ta flere liv enn selve sykdommen. Han var selv i Sierra Leone i sommer, da ebola-epidemien holdt på å komme ut av kontroll og ble vitne til et helsevesen som ikke i det hele tatt var i stand til å takle sykdomsutbruddet.
- Da jeg var der i juni, skjønte vi at dette gikk feil vei. Gjennom mitt arbeid i landet har jeg veldig god kjennskap til helsevesenet, og det var helt tydelig at de ikke var forberedt på et større ebolautbrudd, sier Bolkan.
Den svenske medisinprofessoren Hans Rosling avlyser alle avtalar og drar til Vest-Afrika for å hjelpa FN i kampen mot ebola. – Denne epidemien held på å vinna over oss, sa han i ein debatt med Melinda Gates på UiO onsdag denne uken.
Dette er Norges bidrag til verdens kunnskapsproduksjon
Norske forskere publiserte 11 900 artikler i 2013. Dette utgjorde 0,62 prosent av den globale kunnskapsproduksjonen. USA er verdens største forskningsnasjon med nesten 390 000 publikasjoner.
Kunnskapsdepartementet vil teste ut en prøveordning der 300 forskere ansettes i såkalte innstegsstillinger. Målet er å lette rekrutteringen av talenter til toppforskningsmiljøene. Men det følger ikke lønnsmidler med forsøket.
Kunnskapsministeren overlet skulepengar til Stortinget
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen trur framleis det er ein god ide med skulepengar for utanlandske studentar. Men no overlet han avgjerda til Stortinget.